У Ніжині музеєфікують «будиночок Лисянського»

 

 

 

 

У Ніжині на Чернігівщині працюють над музеєфікацією пам’ятки історії та архітектури XVIII-XIX століть, відомої як «будиночок Лисянського».

Про це повідомив на фейсбук-сторінці блогер Олександр Морозов.

Він розповів, що йдеться про унікальну історичну споруду, пов’язану з життям і діяльністю в Ніжині козацько-священничої старшинської родини Лисянських.

З цієї родини вийшло чимало діячів, котрі обіймали старшинські посади в Ніжинському, Чернігівському, Прилуцькому та Лубенському полках Гетьманщини. Зокрема, відомий навколосвітній мореплавець-дослідник Юрій Лисянський (1773 – 1837).

Відомо, що іменем українця Лисянського на карті світу сьогодні названо сім географічних об’єктів, із них три – на теренах Сполучених Штатів Америки, а його книжки та мандрівні записки є цінним джерелом для вивчення історії, географії та етнографії багатьох народів світу.

Але цей музей буде не тільки про Лисянського. Це буде розповідь про складний і суперечливий період української історії – про останні роки існування Гетьманщини.

«Ми не збираємося приховувати або “прикрашати” факти життя та діяльності нашого знаменитого земляка. Тут буде показано все: і його дитинство в Ніжині, і навчання у кадетському корпусі на чужині, і служба офіцером на Балтиці та волонтером на Британському флоті, подорожі та пригоди на різних континентах, зустрічі з видатними діячами епохи (зокрема й із “батьком-засновником” США Джорджем Вашингтоном), етнографічні дослідження та географічні відкриття, вимушена участь у російсько-індіанській війні та допомога голодуючим алеутам та ескімосам на Алясці, цькування та утиски по службі та цензурні перепони у виданні книжки, передчасна відставка та “внутрішня еміграція” упродовж 25 останніх років життя, практичне забуття на батьківщині та висока оцінка за кордоном…», – пише Олександр Морозов.

Попереду в ентузіастів – кропітка праця в архівах і збирання музейних колекцій, капітальна реставрація історичної споруди та пристосування її до потреб сучасного музею, наповнення її інтерактивним обладнанням та аудіовізуальними засобами.

За матеріалами shotam.info

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь