У Ніжині можна буде отримати до- і післяконтактну профілактику ВІЛ-інфекції

 

 

 

 

Як не прикро, але – Чернігівська область, серед областей України, займає 5 місце за розповсюдженню ВІЛ-інфекції.

Знаємо, що небезпека інфікуватися загрожує не лише людям із груп ризику. Ситуації трапляються різні, й, скажімо, контакт з кров’ю, або іншими біологічними рідинами людини, про ВІЛ-статус якої невідомо, чи пірсинг або тату без дотримання санітарних норм, на жаль, це теж привід пройти тестування.

Тестування на ВІЛ можна пройти у будь-якій з 9 амбулаторій Ніжина. 

Повідомляє Нежатин.

Ця послуга безкоштовна. Минулого року в Ніжинському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги послугу з консультування на ВІЛ пройшло 10 тисяч 72 особи.

Але ж існує ще післяконтактна терапія.

Якщо виникла ситуація, що може призвести до інфікування (контакт із біологічними рідинами, відкриті рани, незахищений секс), ви маєте 72 години, щоб отримати постконтактну профілактику.

І потрібно зробити це якомога швидше.

На сьогоднішній день у Ніжині постконтактну профілактику отримати не можна.

Пацієнта направляють до Чернігова, в обласний центр боротьби зі СНІДом, і підкреслюємо, у нього є 72 години, щоб її отримати. Тоді, 99%, людина не інфікується.

Є у нас і хороші новини:

незабаром і доконтактну, і післяконтактну профілактику ВІЛ-інфекції можна буде отримати в Ніжинському міському центрі первинної медико-санітарної допомоги.

Орієнтовно це стане можливим у вересні-жовтні поточного року.

Як розповіли журналістам нашого сайту в КНП, у березні заклад відвідали представники ВООЗ. А 26 квітня в місті Чернігові відбулася робоча зустріч представників Міжнародного центру з питань освіти та підготовки у сфері здоров’я університету штату Вашингтон і керівників закладів охорони здоров’я області. У цій зустрічі взяла участь директор КНП “Ніжинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги” Оксана Калініченко.

Суть зустрічі – у рамках надзвичайного плану президента США щодо подолання ВІЛ-СНІД у 5 медичних закладах області впроваджується проєкт “Розбудова клінічного та управлінського потенціалу служби ВІЛ-СНІД України”.

Одним із таких закладів по області обрано КНП “Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги”.

Тож у рамках цього пілотного проєкту в Ніжині будуть проводити доконтактну і післяконтактну профілактику ВІЛ. Наразі це питання вивчають лікарі.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь