Територія N без насильства

 

 

 

 

На Ніжинщині реалізується проєкт «Територія N без насильства» за підтримки Міжнародного фонду UNFPA та ГО «Інноваційні соціальні рішення», спільно з відділом культури, освіти, сім’ї, молоді та спорту Ніжинської районної державної адміністрації. Метою проєкту є формування культури та цінностей нульової толерантності до випадків домашнього насильства через підвищення рівня поінформованості серед мешканців Ніжинщини; підвищення професійної компетентності  суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та вдосконалення їх міжвідомчої взаємодії у м. Ніжин та Ніжинському районі.

У громадах Ніжинського району координаторки проєкту привітали переможців та учасників конкурсу малюнків “Територія N без насильства”. З найкращих робіт були надруковані інформаційні плакати, які будуть розміщені в кожному освітньому закладі Ніжинського району.

Водночас у межах цього проєкту була проведена серія  психологічних тренінгів із теми «Моя сім’я – територія без насильства» у Бахмацькій, Носівській, Бобровицькій, Лосинівській, Борзнянській, Дмитрівській і Плисківській громадах. За основу психологічного тренінгу взято документальний фільм “Поруш тишу”, прем’єра якого відбулася 24 травня 2023 року у київському кінотеатрі «Жовтень». Сім’я має бути безпечною територією, де можна почувати себе комфортно і затишно, де панує любов і злагода, можна знайти захист від небезпек навколишнього світу. Але життя доводить, що реальна ситуація у сім’ї може бути дуже далекою від ідилії. Сім’я може бути і місцем, де розігруються невидимі, а іноді і видимі для оточуючих людські трагедії, місцем, де панує найжорстокіше поводження. Домашнє насильство дуже поширене, але ніколи не буває виправданим.

В музеї-лабораторії “Homo Sovieticus” Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя  були проведені інтерактивні лекції “Пережитки радянського у повсякденному житті української жінки”. Були розкриті такі питання як гендерна політика в різні епохи від більшовицької революції до сьогодення, емансипацію та проблему рівності, про шлюбно-сімейні відносини, повсякденні практики жінок та практики виживання в умовах тоталітаризму, про сформовані стереотипи та міфи, про ролі та функції жінок, про світ ідей та світ речей радянської жінки та про те як цей історичний досвід впливає на наше сьогодення.

В ВСП “Ніжинський фаховий коледж НУБіП України” проведені тренінги  для студентської молоді “Не дрібниці”. Що такі токсичні стосунки, як, коли, ким і чому проявляються, як вони породжують домашнє насильство, на ці питання шукали відповіді студенти. Щоб убезпечити себе в подальшому житті, потрібно бути обізнаним з цієї теми, а якщо вже стали постраждалими від домашнього насильства, то знати, до кого і куди звертатися.

Кожна людина унікальна! Нікому не дозволяйте переходити межу! Не мовчіть! Порушуйте тишу вже сьогодні.

Думки, погляди та рекомендації, викладені у цій ініціативі, належать авторкам і не обов’язково відображають офіційну політику чи позицію UNFPA або ГО «Інноваційні соціальні рішення».

Ніна Кущенко

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь