Змушували стояти по 16 годин, били струмом, не давали митися. Що розповідає про полон звільнений боєць із Ніжинщини

 

 

 

 

10 червня носівчанин Ярослав Сорока повернувся додому після звільнення з російського полону. Він розповів, як його катували окупанти, чим погрожували та в якому стані його здоров’я після тортур.

Про це повідомив міський голова Носівки Володимир Ігнатченко у Фейсбуці.

Нагадаємо, його повернули разом із ще 43 українськими військовими під час обміну 26 квітня.

Як розповідала тоді Суспільному дружина військовополоненого Ірина, її чоловік обіймав посаду артилериста, служив на Харківщині. 6 квітня 2022 року вона втратила зв’язок з ним. 7 квітня у соцмережах побачила інформацію про те, що п’ятьох артилеристів взяли в полон. Як згодом з’ясувалося, серед них і був Ярослав Сорока. У полоні чоловік пробув рік і 20 днів.

Після звільнення боєць проходив лікування в госпіталі у Полтаві.

Носівчани разом з рідними Ярослава зустрічали бійця у Носівці, на центральній площі міста.

Звільненого з російського полону Ярослава Сороку зустрічають у рідній Носівці, що на Чернігівщині

Як пише Володимир Ігнатченко, відразу, як росіяни взяли в полон Ярослава з побратимами, тримали їх в окупованому Ізюмі, потім – у Донецьку, далі перевезли в Старий Оскол, потім була колонія в Тулі, далі – Поляна. Про це військовий дізнавався вже після прибуття. Адже полонених перевозили в мішках на голові та кайданках, гелікоптерами, погрожуючи щоразу просто викинути під час польоту.

“У камері, розрахованій на десять чоловік, перебувало 24 полонених. Підйом о 6-й ранку, 16 годин стоячи, під забороною навіть присісти, від цього дуже набрякали та боліли ноги. Тричі в день давали пити, харчували тим, що важко назвати їжею, природні потреби дозволяли справити двічі в день… Останні два місяці не давали митися. Били постійно, часто використовували електрошокер. Крім того, постійно принижували, ламали морально, змушували співати гімн Росії тощо. Не дозволяли спілкуватися між собою, інакше карали всю камеру…” – йдеться в дописі Володимира Ігнатченка.

Звільнений з полону артилерист Ярослав Сорока з сином

За час перебування в полоні Ярослав схуд на 26 кілограмів та через набуті хвороби потребує лікування.

“Найбільшою проблемою у його ситуації було те, що Ярослав не був офіційно підтверджений полонений. Фактично, його підтвердження відбулося у день обміну. Ярослав розповідає, що у кожній катівні поміж військових полонених українців багато цивільних, про обмін яких взагалі мова не ведеться”, – пише Ігнатченко.

Після зустрічі розмову продовжили у кабінеті міського голови з рідними та представниками влади.

Ярославу Сороці вручають дитячі малюнки від дітей Носівки

Ярослав отримав відпустку і продовжить лікування.

Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь