У Ніжині планують відновити Михайлівську церкву: подробиці

 

 

 

 

Ніжин багатий на історичний спадок, зокрема, місто відоме кількістю храмів, більшість з яких визанані пам`ятками архітектури. Так, по вулиці Гоголя майорить комплекс церков, який складається із трьох споруд: собору Всіх Святих, Михайлівської та Троїцької церкви. Станом на сьогодні, лише один храм є діючим – Всіх Святих.

Грецька громада в Україні: двадцять сім століть разом .: Ресурсний центр  ГУРТ

Проте, нещодавно з`явилась інформація про відновлення Михайлівської церкви.

Храми Ніжина. Фотопрогулянка | Україна Інкогніта

Із архівних довідок нам відомо, що це найстаріша церква грецької громади в Ніжині. Її зведення тривало майже 10 років, з 1719 по 1729 рік. Але в радянські часи храм закрили та облаштували там склад, також знищили стару дзвіницю, що стояла поруч. Лише за часів незалежності храм передали церковній громаді.

Важливо зазначити, що церква – унікальне архітектурне творіння, яка за період свого існування жодного разу не перебудовувалася, завдяки чому зберегла рідкісні форми балканської архітектури.

Як пояснив журналістам “Нежатину” настоятель собору Всіх Святих отець Сергій Чечин, відновлення Михайлівської церкви скоріше потреба, аніж забаганка. Адже вона значно менша за Всіхсвятську, що допоможе взимку зекономити кошти на опаленні.

Крім того, від копоті свічок почали страждати стіни діючого собору, тому щоб не псувати інтер`єр, було прийнято рішення відновити сусідній храм.

Перед релігійною громадою міста стоїть не проста задача, адже церква відновлюється коштом пожертв парафіян. Якщо зовнішні роботи вже завершені, то попереду ще чекають внутрішні: необхідно поштукатурити стіни, встановити теплу підлогу, облаштувати іконостас та врегулювати питання зі світлом. Проте, щоб все закінчити не вистачає коштів.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 359772669_808523073978872_6661234646283294013_n.jpg

Іконостас під авторством Олександра Кошеля стане однією із найголовніших окрас церкви. Нагадаємо, що художник також є автором іконостасу в соборі Всіх Святих. Проте, як зазначив отець Сергій, вони будуть відрізнятись. Зокрема, усі ікони Всіхсвятської церкви – це живопис, у Михайлівській планується різьба в 3D форматі. Уже навіть є фрагмент майбутнього іконостасу.

Немає опису.

Крім того, релігійна громада намагається відновити й дзвіницю, як це було із Михайлівським Золотоверхим у Києві. Нагадаємо, що раніше на території собору була побудована троиярусна дзвіниця – найвища архітектурна точка Ніжина, яку за часів комуністів зруйнували.

Дарина Кузнєцова

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь