Закатовані вітчимом діти зізнались лікарям, що він жорстоко бив їх і раніше

У Будищі Коропської громади 46-річний Роман Са­па упродовж п’яти днів силою утримував свою спів­мешканку – 37-річну Тетяну Власенко і двох її дітей — 12-річного Сашка та 11-річну Таню. Він знущався з них, бив їх, обстриг малих наголо. І все це через… три персики, які дітвора без дозволу зірвала із сусід­ського дерева.

У селі Тетяну добре знають. Бо вона місцева. Кажуть, що сімейне життя в неї не склалося: із першим чоловіком, Юрі­єм, вони після кількох років розлучилися. Від нього в Тетяни є дочка Яна (зараз їй 20 років, вона замужем і мешкає в Славу­тичі). Зі своїм другим чоловіком, Андрієм, Тетяна познайоми­лася в Чернігові. І привезла його до себе в село. Тут у них на­родилося двоє дітей — Саша і Таня. Розказують, що подруж­жя часто заглядало в чарку. А років шість тому Андрій повісив­ся. Тетяна ж і далі зловживала спиртним. Тож невдовзі нею за­цікавилися соцслужби.

— Три роки тому родину взя­ли на облік як неблагополучну. Це було ще до того, як Таня зійшлася з Романом. Хоча діти у неї завжди були вдягнені, нагодовані Тетяна за цим стежила. Одна в неї біда – випивка. — каже діловод села Будище Валентина Жук.

– Із Рома­ном вона познайомилася років зо два тому. Поїхала похрамувати у сусіднє Оболоння, а додому вер­нулася вже з ним. Він нетутеш­ній. Родом чи то із Запоріжжя, чи то з Києва. В Оболонні купив со­бі хату. Однак жити вони вирішили в Будищі, Вп’ятьох: Таня з Рома­ном, двійко її дітей і Танина мама 80-річна Ніна Власенко (вона інвалід із зору).

Офіційно пара ні­де не працювала. Жили з материної пенсії і Таниних виплат (вона мати-одиначка і теж має інвалідність). Плюс тримали город і хазяйство. Скільки разів ми з фельдшеркою навідува­лися до них, то жодних нарікань на Романа не було. Дітки ка­зали: – “Вітчим нас любить, не обижає”. Таня з матір’ю запев­няли, що він хороший.

Історія з вкраденими персиками сталася 27 липня. – Того дня Танині діти зібралися по гриби і позвали із со­бою мого 9-річного сина Олега. Я пустила, – говорить міс­цева фельдшерка Алла Жабко, яка є кумою Тані (хрестила її молодшу дочку). – Повертаючись з лісу, діти побачили у дво­рі односельця персики. Захотіли скуштувати й зірвали собі по одному. Сусід по камерах спостереження упізнав на відео мого сина. Зателефонував мені: “Ваш Олег крав у мене пер­сики і ще двоє з ним”. Ясна річ, я зрозуміла, про кого мова, тож зразу ж подзвонила Ромі. Запитала, чи повернулися ді­ти з лісу. Він відповів, що ні “Ну то зараз прийдуть”, – сказала йому. – То ви Олежку додому відправте, а зі своїми побала­кайте, бо діти в чужому дворі персики рвали».

Коли син прий­шов додому, то я зразу пішла з ним до односельця і попроси­ла вибачення. Він сказав: “Усе в порядку, просто ж персики ще зелені. Хай поспіють, і я сам малих пригощу”. Пізніше він розказував, що того дня Роман теж приводив Сашу з Танею вибачатися. Увечері він присилав малих вибачатися вдруге, а наступного ранку ще й втретє. Хоча господар дерева наголо­шував, що не тримає на них зла.

Ось тільки Роман, видно, ніяк не міг заспокоїтися і вирі­шив провчити дітей. Починаючи з 28 липня він упродовж п’яти днів знущався з них: обстриг наголо й по кілька годин утримував у холодному підвалі, а коли впускав у хату — то змушував ставати на коліна і битися головою об підлогу. Також бив дітей палицею по голові, по руках і ногах. А за­одно бив і Тетяну, коли вона намагалася захистити дітей. Їсти давав раз на кілька діб, а щоб не викликали поліції — відібрав мобільні телефони. Крики дітей і дочки чула 80-річна Ніна Вла­сенко. Однак заступитися боялася й сиділа в своїй кімнаті, бо так наказав доччин співмешканець.

— Вечорами я чула: гуп, гуп. Таня благала: “Не чіпай, ти обіцяв, що не битимеш” – А він знову за своє. І бідні діти плакали, – розповідає старенька. — А якось я побачила онука. Він увесь був зранений, запухлий, особливо очі. Жах…

Не відомо скільки б ще тривали знущання, якби у ніч на 3 серпня Тетяна з дітьми не зважилися втек­ти з дому до куми.

— Вони прибігли до мене о 00.20. Пустила їх у хату, ввімкнула світло, дивлюсь — а вони обстри­жені абияк (видно ножицями), очі аж сині, руки опухлі, вдягнені як попало, брудні, – продовжує Ал­ла Жабко. — Із собою мали вузли в руках, сказали: «Тут ковдри з по­кривалами. Ми думали у сіні десь перележати, але вирішили до тебе прийти. Нас Роман бив і нікуди не випускав. Ми втекли від нього, ко­ли заснув.

– Я заявила, що викличу поліцію, але вони зразу ж запаніку­вали: “Не треба, ми боїмось”. Утім я все ж таки викликала.

Поліцейські прибули на виклик аж через 40 хвилин. На щастя, Роман іще спав, тож його скрутили прямо в хаті. Най­ближчих два місяці він проведе під вартою. Такий запобіж­ний захід йому обрав райсуд. Правоохоронці інкримінують Роману Сапі ч. 1 ст. 127 ККУ (катування), яка передбачає до 6 років тюрми. Не виключено, що в процесі слідства статтю перекваліфікують на більш тяжку. Що ж стосується Тетяни і ді­тей, то вони заразу коропській лікарні.

Медики діагностува­ли в усіх них закриті черепно-мозкові травми і струс мозку, а у малих ще й множинні переломи рук, гематоми і садна. Місцеві пригадують, що ще перед Новим роком бачили Та­ню. її сина і співмешканця обстриженими наголо. Ті пояснюва­ли це тим, що Новий рік вирішили зустріти з новим іміджем. Та зараз люди підозрюють, що роман уже тоді знущався з родини. Це якоюсь мірою підтвердили і коропські лікарі.

Під час огляду дітей вони побачили на голові Сашка 4-сантиметровий рубець. Хлопець зізнався, що кілька місяців тому вітчим ударив його відром по голові.

Джерело: газета “Гарт” від 10.08.2023, Юрій Нікітін

gorod.cn.ua

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь