На водоймі в Ніжині оселилася біла чапля

Ставок у Графському парку облюбувала красуня біла чапля.

На жаль, наші фото не передають чарівність пернатої, бо птаха сиділа далеченько, а при наближенні давала волю крилам… Але тішить той факт, що така розкішна красуня полюбила ніжинську водойму.

Біла чапля або Чепура велика — великий водно-болотяний птах родини чаплевих, поширений у теплих помірних та тропічних широтах як західної, так і східної півкулі. На території України гніздовий, перелітний, частково зимуючий.

Білі чаплі виростають до одного метра заввишки, мають жовтий дзьоб та чорні кінцівки. Ти з легкістю відрізниш цих величезних пернатих від інших птахів.

Ще однією особливістю білої чаплі є незвичайний вигин шиї, яку вона немов втягує у польоті. Завдяки цьому чаплю нізащо не сплутати з журавлем чи лелекою.

Велика біла чапля

Мешкають великі білі чаплі у помірних та тропічних регіонах світу: на півдні Європи, в Африці, деяких регіонах Північної Америки, на території Азії та Океанії.

Розмах крил цих велетнів іноді становить більше двох метрів.

Гніздяться білі чаплі на деревах неподалік озера чи болота. Самка відкладає близько 5 яєць, і якщо дитинчата виживають, то як правило живуть до глибокої старості. Рекорд з тривалості життя білої чаплі становить 23 роки.

Білосніжні красуні-чаплі відомі своєю неквапливістю та повільним витонченим польотом.

Білі чаплі — умілі мисливці. Їх довгий гострий дзьоб нагадує спис. Іноді чапля переслідує здобич, та найчастіше вона стоїть нерухомо і чекає, поки обід самостійно не прийде до неї. Найкращі ласощі для білих чапель — риба, жаби, рептилії та комахи.

Нині білим чаплям не загрожує зникнення, однак в кінці ХІХ ст. пір’ям цих птахів прикрашали жіночі капелюхи. На щастя, мода тривала всього 10 років, і з тих пір кількість великих білих чапель збільшилась.

У статті використані матеріали pustunchik.ua

Центральне фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь