На 220 млн грн порушень виявили аудитори в Ніжинській громаді

Результат аудиту Ніжинської громади: понад 220 млн грн недоліків та порушень, 4 кримінальні провадження та 13 протоколів про адміністративні порушення.

Державний фінансовий аудит бюджету Ніжинської територіальної громади за 2020–2022 роки проводили фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби у Чернігівській області.

Аудиторами виявлено ряд фактів неефективних управлінських дій та ризикових операцій, що призвели до упущених вигод, недоотриманих доходів або непродуктивних витрат на суму 174 млн гривень.

В межах зазначеного державного фінансового аудиту фахівцями Управління проведено 6 ревізій в установах та підприємствах міста, зокрема у виконавчому комітеті, Управлінні освіти та Управлінні житлово-комунального господарства та будівництва, а також у комунальних некомерційних підприємствах «Ніжинська центральна міська лікарня ім. м. Галицького» та «Ніжинський міський пологовий будинок» Ніжинської міської ради.

Ревізіями встановлено фінансових порушень на загальну суму 44 млн грн, із них порушень, що призвели до втрат, на суму майже 28 млн грн.

За результатами аудиту є зауваження про своєчасно не прийняті управлінські рішення щодо скорочення малокомплектних шкіл (школа без паралельних класів, з невеликою кількістю учнів).

З цих причин бюджет отримав додаткове навантаження на суму 16,7 млн грн, а не заповнення посад в освітніх закладах на повну ставку (посадовий оклад) призвело до неефективного використання бюджетних коштів на суму 3,2 млн грн зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Також аудитори застерегли, що через несвоєчасну реєстрацію прав власності на земельні ділянки, а також не проведення інвентаризації та паспортизації об’єктів благоустрою (дитячих та спортивних майданчиків) є ризики їх незаконного відчуження. Це може привести до втрати активів на суму 13,2 млн грн.

Щодо фінансування закладів охорони здоров’я Ніжинської територіальної громади виявлено такі порушення: мешканцям інших адміністративно-територіальних одиниць України надавалася медична допомога без відшкодування витрат з бюджетів тих громад на суму 3 млн грн.

Крім того, КПН «Ніжинський пологовий будинок» не виконав умов договору, укладеного з Національною службою здоров’я України. З цих причин угоду було розірвано, і відповідно, припинено фінансування підприємства за програмою медичних гарантій. Витрати пологового будинку розміром 3,1 млн грн у результаті довелося покривати за рахунок коштів міського бюджету.

Також аудиторами виявлено порушення та недоліки щодо розмірів орендної плати та занижених розмірів податків.

Зокрема, через встановлені Ніжинською міською радою податкові пільги та не застування розмірів ставок орендної плати на землю та комунальне майно, передбачених законодавством, міський бюджет недоотримав додаткових 78,5 млн грн доходу.

Неефективні витрати коштів на ремонтно-будівельні роботи на суму 3,9 млн грн, які виконувалися тривалий час і не в повному обсязі, за висновками аудиторів, призводять до руйнування об’єктів та до додаткового витрачання бюджетних коштів в майбутньому.

Також вони зазначають, що невжиття заходів щодо збереження комунального майна вартістю 2,5 млн грн може призвести до його втрати.

Встановлені й інші недоліки при формуванні бюджетів та використанні бюджетних коштів.

За результатами дослідження аудитори розробили 22 пропозиції, які спрямовані на покращання фінансової дисципліни та підвищення ефективності використання коштів громади.

За матеріалами чотирьох ревізій із шести відкриті кримінальні провадження.

За порушення бюджетного законодавства застосовано 9 заходів впливу відповідно до вимог Бюджетного кодексу України.

За порушення фінансової дисципліни до адміністративної відповідальності притягнуто 9 посадових осіб, складено 4 протоколи про адміністративні порушення за порушення законодавства про закупівлі, які направлено до суду, та складено 2 протоколи про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією.

За інформацією Управління Північного офісу Держаудитслужби в Чернігівській області

Суспільний кореспондент

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь