Довга дорога заради Перемоги: як шведські волонтери допомагають ЗСУ

 

 

 

 

Mats Johansson та Nalle Nilsson з міста Істед (Швеція) у співпраці з ГО “Волонтерський штаб «Наші люди всюди» вже вдруге привезли в Ніжин допомогу для збройних сил України. Цього разу вони привезли 5 авто для ЗСУ (три швидкі допомоги, польова кухня, всюдихід, евакуатор) вщент наповнені тоннами різних потрібних  речей – від генераторів до одягу та медикаментів.

Наша редакція поспілкувалась з шведськими волонтерами.

Mats Johansson розповів нам, що вперше вони приїздили в Україну з гуманітарним вантажем ще в січні цього року і відразу після повернення додому вони почали проводити різні заходи, щоб далі продовжувати допомагати українцям у цей складний для нашої країни час.

У зборі допомоги для українських захисників брали участь усі жителі міста Істед. Вони провели благодійний концерт, у якому брали участь 25 виконавців.  

Також наші гості володіють рестораном, в якому організовували розпродаж українських страв. Кожен платив, скільки вважав за можливе, – і ці кошти також йшли на придбання автівок, ліків та всього необхідного.

Mats Johansson та Nalle Nilsson давали оголошення про збір в місцевій газеті, і люди приносили речі та гроші, або допомагали ремонтувати та фарбувати техніку.

Волонтери сподівались, що у них вийде зібрати все швидше, але вийшло не так, як хотілось. Більше півроку зайняли збір та підготовка, а потім ще деякий час пішов на вирішення організаційних питань, пов’язаних з самою подорожжю. Адже їм потрібно було перетнути декілька кордонів, оформити велику кількість паперів, вирішити питання пального для автівок.

В дорозі також траплялись різні курйози. Так, один з учасників їхньої місії втратив документи і було багато клопотів, щоб відправити його назад додому. Потім в дорозі лопнуло колесо, а в сервісі, в який вони звернулись, не було потрібного. Але в іншому сервісі таке колесо все ж знайшлося. Шведським волонтерам встановили його безкоштовно, в знак подяки за їхню велику працю та допомогу.

Загалом дорога з Істеда в Ніжин зайняла чотири доби. Однак, втомлені після такої довгої та тяжкої подорожі Mats та Nalle нарівні з ніжинськими волонтерами з ГО “Волонтерський штаб «Наші люди всюди» розвантажували автівки та проводили інструктажі для військових, як ними користуватись.

Волонтери кажуть, що їм дуже подобається в Україні, єдине, що викликає багато незручностей, це те, що мало хто досконало володіє англійською мовою, тому їм часто буває важко порозумітися з оточуючими.

Шведи побажали Україні якнайскорішої перемоги та запевнили, що і надалі будуть допомагати нашим воїнам. А Nalle Nilsson на прощання додав, що в нього є три доньки, і він хоче, щоб його онуки жили під мирним небом, а для цього потрібно зупинити рашизм та не допустити поширення його у світі.

Фото: Наталія Рульова

Спілкувалася Наталія РУЛЬОВА

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь