Пам’ятник Герою Олександру Мацієвському використовують як рекламу послуг ТМ “Вічність”

Компанія “Вічність”, яка зробила натуралістичну статую Героя України Олександра Мацієвського, використовує її як рекламу своїх послуг із виготовлення подібних фігур.

Так, на сайті компанії фігуру загиблого воїна показують як продукцію. Зокрема, у розділі “Новітні технології” скульптуру можна роздивитися з усіх боків, бо вона навіть крутиться.

Статую з силікону також описують: “…створена за актуальними антропометричними даними та з урахуванням особливих відмінностей, відомих про Героя”.

ТМ “Вічність” (ТОВ “ВЧНСТ”) також пропонує варіанти встановлення пам’ятника та “приміряє” статую воїна у скляній коробці в різних місцях. Серед варіантів встановлення – парк Вічної Слави, парк “Володимирська гірка” та центральна алея.

“Ми увічнюємо наших героїв” – ідеться на сайті компанії, яка таким чином пропонує свої послуги з виготовлення подібних фігур.

“Вічність” під час створення пам’ятників загиблим воїнам обіцяє достовірне відтворення їхньої зовнішності та образу. Кажуть, “щоб зафіксувати мить історії”.

А також використання сучасних методів, “щоб представити Героя максимально реалістично”.

Засновником ТОВ “ВЧНСТ” на сайті названий Олександр Вінцелевич, якого вказують також як мецената проєкту з виготовленням фігури Мацієвського та встановленням її на території Київської фортеці.

Статуя Олександра Мацієвського в Києві

Реалістичну фігуру загиблого Олександра Мацієвського на майданчику біля центральної військової поліклініки та музею “Київська фортеця” встановили 6 грудня. Герой України показаний за кілька секунд до того, як російські окупанти розстріляли його біля Бахмута за слова “Слава Україні!”

З подачі ініціаторів композицію під скляним ковпаком у ЗМІ назвали “пам’ятником”. Хоча по суті це “воскова фігура”: для статуї використовували пластилін, глину, силікон тощо.

На відкритті були присутні родичі загиблого героя: мати Параска Мацієвська-Демчук та дружина Юлія Мацієвська. Також серед учасників заходи були засновник проєкту та меценат Олександр Вінцелевич, генеральна директорка НІАМ “Київська фортеця” Оксана Новікова-Вигран, майстри Олег Цось та Альбіна Сафонова.

Натуралістичний підхід до виготовлення “пам’ятника” та місце його розміщення – біля великої кількості поранених воїнів – спричинив різку критику в соцмережах.

Те, що пам’ятник загиблому Мацієвському використовують з метою піару, теж викликало нову хвилю обурення та різку критику. Зокрема, на це відреагувала піарниця та культурна менеджерка Тетяна Власова у своєму Facebook: “Пам’ятник Олександру Мацієвському використовують як рекламу послуг ТМ “Вічність”. Я не вірю, що пишу таке речення… Я пишу це зараз, і у мене тремтять руки. Я не можу зрозуміти, як таке спало людям на думку. Це десь на рівні не те що нахабства, нерозуміння і спекулювання, а просто якогось людожерства. Такого не повинно бути”.

Представник ТМ “Вічність” Андрій Шуган прокоментував подію так: “…Відкриття Символу незламності українського народу. Дякуючи добрим та небайдужим людям, дчкуючи меценату Олександру Вінцелевичу, ми з командою ТМ “Вічність” зробили цей невеликий і чуттєвий проєкт…
За задумом команди, скульптура Героя України Олександра Мацієвського мала передати його скромний і впевнений образ; до того ж олег цьось взяв на себе відповідальність увічнити погляд Героя, в якому без звуку мав прозвучати героїчний заклик. Це не гіперреалізм, не варто вплітати сюди чиїсь тренди. Наша робота є максимально точним втілення моменту життя Героя.
Так, майстрів консультували матір Параска Михайлівна та дружина Юлія Григорівна. Вони особисто приїздили на запрошення і щиро допомогли правильно відобразити портрет Олександра”.

“ТМ “Вічність” продовжить роботу. І це буде не просто сучасний формат увічнення. Така робота має стати новітнім способом фіксації історії для майбутніх поколінь”, – додав Шуган.

Новинарня

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь