Бюджет Ніжина 2024: фонтани замість дронів

8 грудня відбулася чергова сесія Ніжинсьої міської ради, на якій приймався бюджет нашого міста на 2024 рік.

На початку сесії мер Ніжина Олександр Кодола жалівся, що через те, що в міста частково забрали ПДФО, бюджет значно скоротився, і тому виділятимуть кошти тільки на критичні потреби. Чи так це насправді – розбиралась наша редакція. Проаналізувавши проєкт бюджету Ніжинської ТГ на 2024 рік, ми знайшли там багато «критичних» витрат, які свідчать, що пріоритети ніжинської влади аж ніяк не змінились.

Розкажемо про це детальніше. Зокрема, у додатку 4 до проєкту бюджету, що носить назву «Розподіл видатків на благоустрій, утримання доріг та інші видатки на 2024 рік» на благоустрій планується виділити 48,6 млн. Сюди, зокрема, входить: консервація, розконсервація та обслуговування фонтанів – закладено 155 тисяч грн, ремонт тротуарів – 1 млн грн, придбання елементів благоустрою – 205 тисяч, ремонт пам’ятників – 207 тисяч, придбання ліхтарів – 500 тисяч. На дорожні знаки та розмітку разом – 875 тисяч, придбання та встановлення огорож – 500 тисяч. Ремонт малих архітектурних споруд, зупинок, дитячих майданчиків, а також миття зупинок (хтось бачив, що їх миють?) – 927 тисяч.

На ремонт доріг планується витрати 29,5 млн. – не будемо стверджувати, що ремонтувати дороги не потрібно, але всі ми знаємо, як і де їх ремонтують. У додатку 5 «Бюджет розвитку» зазначається, що планується: – придбати велопарковки та спортивний інвентар загалом на суму 800 тисяч грн, – парочку кондиціонерів на 50 тисяч, – облаштувати громадський простір біля річки – 500 тисяч, – продовжувати встановлювати систему відеоспостереження – 320 тисяч; – придбання музичних інструментів – 256 тисяч; – боксерський ринг – 240 тисяч; – ремонтувати тротуари на суму 7 мільйонів з хвостиком тощо.

У додатку 2 до бюджету вказані видатки на фінансування місцевих програм: – на відзначення державних свят – 500 тисяч грн; – розробка генерального плану та дизайн-коду міста – 400 тисяч – утримання муніципальної варти – 2,7 мільйонів; – 300 тисяч – утримання дорослої футбольної команди. Це далеко не всі «критичні» витрати, адже щоб проаналізувати усі програми – потрібно досить багато часу. Однак і з того, що написано, неозброєним оком можна побачити, що ніжинська влада продовжує працювати на що завгодно – тільки не на Перемогу.

Ну і вишенька на торті, поза всякими програмами з бюджету міста виділено 3,229 млн на інформатизацію установ, третина цих коштів, а саме 995,8 тисяч піде на інформатизацію (хто його знає, що це таке) виконавчого комітету.

Таким чином, тільки за попередніми підрахунками на дуже «критичні» витрати в 2024 році планується виділити з бюджету майже 50 млн коштів платників податків, а в розрізі програм, якщо вникнути, то ця сума становитиме набагато більше. Для порівняння: на обороноздатність (програма підтримки ТРО, згідно з якою також можна здійснювати підтримку ЗСУ) заплановано аж цілих 3 млн грн (0,5 % від бюджету).

І ці гроші, ймовірно, підуть не на тих, хто на нулі, а на «охорону» найбільш критичного об’єкту в місті – міськвиконкому на чолі з мером. На забезпечення гарячим харчуванням дітей пільгових категорій заплановано 8 млн з необхідних 28.

Ну і… аж цілих нуль гривень передбачено на витрати за програмою матеріально-технічного забезпечення військових частин для виконання оборонних заходів на 2024р.

Правда, у разі, якщо від бюджету хоч щось залишиться, то з цих залишків хочуть виділити якісь кошти.

Та чи залишиться? – питання риторичне.

Наталія Рульова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь