Асоціація родин захисників «Азовсталі» просить підписати петицію! Не будьте байдужими!

 

 

 

 

​​​​✔️Асоціація родин захисників «Азовсталі» просить підписати петицію про створення спеціальної моніторингової комісії

Відповідно до положень Женевської конвенції, яка є основою чинного міжнародного гуманітарного права, усі особи, що входять до складу Збройних Сил України, є комбатантами, які, у разі потрапляння у полон, користуються всіма правами військовополонених.

Обороняючи свою країну, українські військовослужбовці стали на захист державного суверенітету України, в тому числі й військовослужбовці окремого загону спеціального призначення «Азов» захищали Маріуполь у статусі комбатантів на підставі приналежності до окремої військової частини Національної гвардії України.

З 16 по 20 травня 2022 року, за рішенням вищого військового командування, військовослужбовці «Азову» та інші захисники «Азовсталі», виконуючи наказ, склали зброю під міжнародні гарантії гуманного поводження з ними як із військовополоненими відповідно до Женевської конвенції, та подальшого їхнього обміну, вийшли з території заводу «Азовсталь», що було погоджено на рівні Організації Об’єднаних Націй та Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Вже через два місяці перебування у полоні, 29 липня 2022 року окупаційними військами РФ було вчинено терористичний акт на місці утримання військовополонених у колишній виправній колонії в м.Оленівка.

На сьогодні відомо про випадки навмисного вбивства, катування, нелюдського поводження, навмисного завдання серйозних страждань і ушкоджень та смертей полонених за відсутності медичної допомоги.

Грубо порушуючи усі норми міжнародного гуманітарного права, російська федерація утримує військовополонених у заручниках, не допускаючи до них представників ані Міжнародного комітету Червоного Хреста, ані будь-які інші гуманітарні місії.

Військовополонені не отримують достатньої кількості їжі та не належним чином забезпечені медичною допомогою.

Точно з’ясувати кількість загиблих та поранених та місце їхнього перебування у полоні, а також умови їхнього утримання на теперішній час не вдається можливим.

Відтак, російська федерація, як держава, яка утримує військовополонених, грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права і міжнародні зобов’язання, які були взяті шляхом ратифікації Женевських конвенцій.

У цій петиції ми просимо:

▪️ініціювати розгляд питання на Генеральній Асамблеї ООН щодо утворення екстреної спеціальної комісії ООН, наділеної відповідним мандатом, для можливості моніторингу дотримання норм міжнародного гуманітарного права стосовно військовополонених захисників «Азовсталі»;

▪️покласти на Спеціальну комісію обов’язки зі встановлення місцеперебування та постійного контролю за умовами утримання військовополонених, та заходів безпеки осіб, що утримуються, а також забезпечення надання належного медичного догляду та можливості зв’язку з родичами.

Підписати петицію можна за посиланням: https://www.change.org/p/we-demand-monitoring-of-compliance-with-the-norms-of-international-humanitarian-law?recruiter=868045772&recruited_by_id=5c4f550f-eb2f-4805-9f15-7d866a577e0f&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=petition_dashboard

@AzovstalFamilies

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь