Ніжинський музей «Поштова станція» отримав новий експонат

 

 

 

 

27 вересня відділ Музей «Поштова станція» отримала подарунок від нашого постійного відвідувача-філателіста Володимира Олександровича Дворника.

Це картмаксимум: художня поштова листівка «Україна неймовірних людей» з наклеєною поштовою маркою «Григорій Сковорода 1722-1794».

Марка була погашена 23 вересня 2022 р. художнім штемпелем першого дня одразу в трьох місцях – Києві, Сковородинівці та Нью-Йорку. Кошти від продажу цього випуску марок Укрпошта планує передати на оновлення музею Сковороди, який постраждав від російських обстрілів.

Ювілейна марка випущена до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди. Окремо був виданий поштовий блок з двох марок. Ескіз марки створили художники-графіки Сергій та Олександр Харуки.

На одній марці блоку «Сад божественних пісень» вони відтворили малюнок Сковороди – фонтан «Нерівна всім рівність». На другій марці блоку зображено портрет Г. Сковороди на повний зріст, а на полях блоку – факсиміле філософа та зображення янголів. На штемпелі першого дня також зображено фонтан, що символізує концепцію філософа про «нерівну рівність».

Це зображення було на банкнотах УНР в 500 гривень, що були в обігу в 1918-1920 рр., а також є на сучасних 500-гривневих банкнотах незалежної України.

У 1768 році український просвітитель, філософ, поет і педагог Григорій Савич Сковорода у своїх мандрах Україною відвідав і наш Ніжин. Тому подарована листівка, як найкраще, доповнить постійно діючу в Музеї «Поштова станція» виставку випусків Укрпошти, присвячених видатним особам та значним подіям м. Ніжина та Чернігівщини.

Запрошуємо всіх бажаючих відвідати нашу експозицію.

Лілія РУДЕНКО, завідувачка відділу Музей «Поштова станція»

Ніжинський краєзнавчий музей ім. Івана Спаського

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь