На кордоні біля Чернігівщини: аналітика про білоруське військове питання 

 

 

 

 

До Білорусі почали прибувати російські військові. Міністерство оборони РБ приймають їх із хлібом-сіллю. Опозиційне білоруське видання «Флагшток» зібрало оцінки ситуації та можливі сценарії розвитку подій, які висловили політики, експерти та дослідники.

Міністерство оборони Білорусі перед початком нового введення російського військового контингенту 14 жовтня заявило таке:

«Наразі рішення про створення Регіонального угруповання військ (сил) реалізується в інтересах посилення охорони і оборони державного кордону Республіки Білорусь для зниження військової активності в прикордонних із нами районах. З ними проводитимуться планові заходи бойової підготовки, спрямовані на підвищення рівня виконання завдань із захисту Союзної держави».

Ці дії Міноборони аргументувало збільшенням наступального потенціалу у сусідніх країн, що входять до блоку НАТО.

Тут варто зазначити, що перед початком російського вторгнення в Україну в січні 2022 року Міністерство оборони долучилося до російської дезінформаційної кампанії, повідомляючи про прибуття російського контингенту для проведення спільних навчань.

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко, чиї слова також не завжди відповідають дійсності, в інтерв’ю американській телекомпанії NBC повідомив:

«Ми, як я вже багато разів говорив, беремо участь у військовій операції, маючи на увазі, що ми підтримуємо Росію всіляко. Наша підтримка полягає в тому, щоб західні наші кордони, в даному випадку з Польщею і Литвою, не були порушені і не було завдано через Білорусь удару в спину російським військам. Спочатку так було».

Голова опозиційного Національного антикризового комітету Павло Латушка повідомив про два ймовірні сценарії подальшого розвитку подій.

Перший передбачає, що під прикриттям оборонних заходів готується активна наступальна операція. Вона можлива після продовження ракетних обстрілів України з території Білорусі або провокацій спецслужб. У такій ситуації влада може розраховувати на те, що вже мобілізоване і промите пропагандою населення буде готове до зміни оборонних дій на агресивні. Також у Білорусь може бути закинута і наступальна техніка, і оборона різко перейде в наступ.

Другий сценарій передбачає, що під виглядом розгортання регіонального угруповання військ готується анексія Білорусі Росією. Контингент РФ контролюватиме приєднання, а також запобігатиме протестам, втихомирюватиме самого Лукашенка в разі, якщо диктатор спробує чинити опір.

Телеграм-канал Беларускі Гаюн, який відстежує пересування військ територією Білорусі, висловив таке припущення:

«Беручи до уваги, що в РБ прибувають не регулярні частини ЗС РФ (зі зрозумілих причин), а «мобіки без нічого» (без танків, БМП, артилерії), то можна припустити, що рішення про розгортання «регіонального угруповання військ» — це прикриття для навчання мобілізованих громадян РФ у Білорусі. Іншими словами, це така юридична обгортка для зазначеного рішення».

Координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі в інтерв’ю Голосу Америки від 14 жовтня повідомив, що у Вашингтоні не бачать ознак, «що білоруські війська готуються наступати або зроблять це».

Американський Інститут дослідження війни (Institute for the Study of War) у зведенні від 14 жовтня повідомив:

«ISW продовжує оцінювати, що спільні білоруські та російські сили не вторгнуться в Україну з території Білорусі. Російські війська продовжують виснажувати свої власні бойові можливості, намагаючись захопити невеликі населені пункти на Донбасі. Таким чином, вони просто не мають у наявності боєздатних механізованих військ, щоб підтримати білоруське вторгнення на північ України. І, звичайно, сил недостатньо для проведення наступу на Київ за допомогою механізованих військЯк раніше повідомляв ISW, Лукашенко, як і раніше, навряд чи вступить у війну на боці Росії через внутрішні ризики, які становитимуть загрозу для подальшої життєздатності його режиму, а також через низьку якість білоруських збройних сил. Президент Росії Володимир Путін, найімовірніше, використовує побоювання України з приводу участі Білорусі у війні, щоб утримувати українські війська біля північного українсько-білоруського кордону».

Челайн

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь