“Прихильники УПЦ залишились у керівництві країни на різних рівнях”- Архієпископ Євстратій про обшуки СБУ

 

 

 

 

Представники Православної церкви України не були здивовані результатами обшуків СБУ на території декількох релігійних громад УПЦ в різних областях України. Про це Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій розповів у інтерв’ю Суспільному.

За його словами, було багато підстав для того, щоб відповідні служби перевірили системну діяльність УПЦ в Україні.

Ми це спостерігаємо понад три десятиліття, що структурно це релігійне об’єднання використовувалось для поширення ідеології «руського міра». Тієї ідеології, яка зараз є базою для виправдання російської агресії проти України, тієї ідеології, яка виключає реальне існування українського народу як незалежної нації, відповідно виключає існування української державності; яка проповідує єдність України й Білорусі з Росією“.

На питання чи були для Євстратія несподіванкою результати обшуків СБУ, зокрема знайдені пропагандистська література, російські паспорти та прапори “Новоросії”, він відповів так:

Я думаю, що якби більш одночасно і більш несподівано для МП проходили таки заходи, то там можна було б знайти значно більше тих речей, які б зацікавили відповідні державні служби України. Кожна доросла людина має певну логіку — якщо вже відбулися обшуки в Києві, на Буковині, в Рівному… Потім такі заходи відбувалися в Полтаві, Полтавській області, то відповідно ті, хто належить до цього об’єднання, вони логічно передбачають, що раніше чи пізніше можуть прийти до них“.

“Найбільша кількість колаборантів від УПЦ”

На думку Архієпископа, на Чернігівщині активність російських пропагандистів і російських спецслужб була на порядок вище, ніж в інших центральних областях України.

Знову ж таки логіка підказує, що в прикордонному регіоні, який зазнав безпосереднього нападу з боку РФ, частина нашої області була певний час окупована, а Чернігів перебував 38 днів в облозі, активність російських пропагандистів і російських спецслужб була на порядок вище, ніж десь скажімо в центральних областях України“.

Найбільшу кількість колаборантів на окупованих частинах України дає саме УПЦ, каже Євстратій.

Свого часу російський диктатор сказав, що дві гарантії є для процвітання Росії – це ядерний щит і московський патріархат.

Недооцінювати ті речі, які відбувались і продовжують відбуватися з використанням МП, не слід. Тому що ми бачимо, що на окупованих територіях тільки одне релігійне об’єднання з усіх релігійних об’єднань України – воно дає величезну кількість колаборантів. Жодна інша релігійна організація України, окрім МП, не дала стільки відкритих колаборантів, яких центр покриває.

Їх не засуджують. Їх навпаки називають героями. Вони залишились з людьми… Якщо вони залишились з людьми, якщо вони залишились заради людей, чому вони тікають, коли приходить українське військо і звільняє ці землі від окупації?

“Краще пізніше, ніж ніколи”

На думку Євстратія, всі ці обшуки мали б проводитись набагато раніше. Але те, що вони все ж таки розпочались, це крок у правильному напрямку.

Очевидно, що краще пізніше, ніж ніколи. Але знову ж таки – а хто б проводив ці заходи у попередній час? Зараз є новий очільник СБУ – поки що він не голова, а в.о. голови генерал Малюк. Але його попередник Іван Баканов, який казав в інтерв’ю і не приховував своєї приналежності й прихильності до МП. Він казав, що так, я є парафіянин МП, який на Великдень цього року зустрічав свято на богослужінні, яке проводив митрополит Онуфрій. То коли керівник цієї служби відданий цій церкві, він буде проводити такі заходи?

Парафіяни та прихильники УПЦ залишились у керівництві країни на різних рівнях, але їх стало менше, вважає Архієпископ.

Безперечно, що залишились, і на центральному рівні, і на місцевому рівні. Але зараз ми бачимо, що і Президент, і ті, хто відповідають за державну безпеку, вони набагато краще стали бачити й розуміти роль МП в Україні.

Можливо, вони сподівалися, що за цей час МП в Україні трансформується через усвідомлення тієї ролі, яку відіграє Росія, тієї ролі яку відіграє московська патріархія в агресії проти України, вони змінять свої позиції. Але ми бачимо, що зараз і Президент і вище керівництво держави побачило, що ніяких реальних змін керівництво МП в Україні не передбачає. Вони зайняли таку позицію перечікування в надії на те, що все саме собою складеться для них добре“.

Ухвалення нового статуту УПЦ, де прибрали інформацію про підлеглість московському патріархату та відсутність його офіційної публікації теж свідчить про те, що це лише умовність, каже Євстратій.

Яскравий доказ цього – вони наприкінці травня провели збори, на яких нібито ухвалили нову редакцію статуту, в якій прибрали згадки про безпосередню підлеглість МП. Але минуло вже шість місяців від тих зборів, а ця редакція статуту ними так офіційно і не опублікована.

Вони хотіли показати, що ми нібито щось зробили, але з іншого боку так, як немає офіційної публікації… Ну кожна людина, яка хоч трохи знається на юридичній сфері, розуміє, що документ, якщо він не опублікований, він є недійсний“.

Фото: Євстратій Зоря

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь