Не несіть на кладовище штучні квіти…

 

 

 

 

Наближається Великдень. Люди, чиї близькі спочивають вічним сном, обов’язково йдуть на кладовище, прибирають могилки, несуть квіти… І хоча тема штучних пластикових квітів уже підіймається не один рік, знаходяться такі, що купують їх…

Повідомляє Нежатин.

Правда в тому, що штучні квіти не такі безпечні, як здавалося б. Свою яскравість вони втрачають швидко, а от негативний вплив на навколишнє середовище тримається довго.

“Квіти виготовляють із синтетичних пластмас, ниток та паперу оброблених парафіном. Під дією сонячних променів, вони можуть не тільки виділяти неприємний запах і після відвідування кладовищ, може погіршитись самопочуття, а й стати причиною пожежі. Достеменно невідомий склад пластику, пише ekoltava.org.

Штучні квіти КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ спалювати й закопувати!

Під час горіння такі матеріали виділяють небезпечні для здоров’я людини шкідливі речовини – фенол, формальдегід, оксиди азоту та  сірки та діоксини.

Ці речовини викликають:

  • подразнення слизових оболонок носоглотки, очей;
  • посилюють негативний вплив хронічних захворювань;
  • провокують виникнення пухлин;
  • послаблюють імунітет;
  • викликають безпліддя та природжені патології.

В результаті спалювання штучних квітів в радіусі 24 км простежується діоксинове забруднення. Діоксини просочуються в грунт, розповсюджуються у воді, повітрі. Забруднення ґрунту діоксинами призводить до знищення майже всіх живих організмів, що мешкають в ньому, що, у свою чергу, призводить до повної втрати ґрунтом його природних властивостей.

Формальдегід потужний канцероген, який сприяє виникненню онкологічних захворювань, подразнює дихальні шляхи, а у великій концентрації є ядовитим.

Фенол викликає порушення в роботі нервової системи, а оксиди сірки та азоту можуть стати причиною задишки, запалення та набряк легенів.

Штучні квіти не можна і засипати землею, адже термін їх розкладу до 200 років,грунт навколо забруднюється отруйними речовинами. І чим старіше кладовище, тим небезпечнішим є перебування людини на ньому довгий час.

 Утилізувати квіти відповідно до вимог також неможливо, оскільки у нас немає сміттєпереробного заводу.  Тому шкоди від такої “краси” набагато більше, ніж “милування” ними декілька годин під час поминальних днів.

Звісно, кожен приймає рішення сам, і ми не можемо нав’язати ту чи іншу думку. Але, все таки, поміркуйте над тим, що ви несете на кладовище: небезпечний пластик і сміття, чи живі квіти, вибір яких нині такий різноманітний… А можна посадити багаторічні…

Будьте свідомими.

Фото з Ніжинського ринку

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь