Ніжин один із перших затвердив Програму сприяння функціонуванню української мови

 

 

 

 

Основна моя вимога щодо створення обласних програм завжди однакова: вони мають бути дієвими. Документ заради документа – нікому не потрібен. На цьому наголошував і на засіданні з обговорення проєкту Програми сприяння функціонуванню української мови як державної в області, якої досі не було.Пише на своїй сторінці В`ячеслав Чаус.Програму писали кілька місяців, обговорюючи кожен пункт у широкому колі. Днями ж підписаа розпорядження про її затвердження.

Документ передбачає три складові роботи:

  • Моніторинг та контроль за розвитком та функціонуванням української мови. З практичних заходів – це аналіз репертуару обласних театрів, а також вивчення стану мережі українознавчих, народознавчих музеїв та етнографічних кімнат у навчальних закладах Чернігівської області.
  • Популяризація української мови як державної серед жителів регіону. Цей розділ передбачає 12 підпунктів серед яких таке: створення фонду аудіозаписів окремих творів письменників Чернігівщини; поповнення фондів обласних бібліотек; проведення різноманітних конкурсів, фестивалів, лекторіїв.
  • Підвищення рівня культури професійного мовлення. Серед іншого: придбання музейних аудіогідів; проведення курсів з культури українського мовлення для різних категорій населення.

Заходи будуть реалізовуватися в три етапи до 2029 року за рахунок асигнувань обласного бюджету, які передбачені в кошторисах відповідальних виконавців Програми, коштів бюджетів місцевого самоврядування.

До слова, однією з перших в Україні відповідний документ затвердила саме Ніжинська міська рада.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь