На Ніжинщині утилізують пестициди

Цього тижня в області розпочали роботи зі збору та вивезення на утилізацію безхазяйних непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. Понад 7 тонн небезпечних речовин вже прибрали на території Бахмацької територіальної громади в селах Калинівка та Біловежі Перші.

«Загалом цього року планується вивезти майже 45 тонн безхазяйних пестицидів з 16 складів, що розташовані на території 10 громад області. На сьогодні всі громади провели процедури публічних закупівель в системі Prozorro і уклали договори з виконавцями робіт», – повідомила директор Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОВА Наталія Грудницька.

Заходи реалізуються в рамках Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2023 роки за рахунок обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на умовах співфінансування із місцевих бюджетів.

На ці потреби з фонду передбачено понад два мільйони гривень, ще стільки ж – з місцевих бюджетів відповідних громад – Бахмацька (2 склади), Варвинська (2), Новобілоуська (1), Носівська (3), Парафіївська (1), Ріпкинська (2), Семенівська (2), Сновська (1), Срібнянська (1), Сухополов’янська (1).

Нагадаємо, за результатами проведеної на початку року інвентаризації, в області залишалися неутилізованими 233,8 тонни непридатних до використання пестицидів. Стан 47 складів, де вони зберігаються, – незадовільний, а отже отрутні речовини на прилеглих територіях є джерелом забруднення довкілля – ґрунтів, підземних водоносних горизонтів, повітря.

Варто зауважити, що роботи з утилізації пестицидів є дороговартісними (близько 100 тисяч гривень за тонну), а можливості фінансування з місцевих бюджетів наразі обмежені, тому прийнято рішення – ліквідовувати цю отруйну загрозу поступово.  

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів
Чернігівської обласної військової адміністрації

Високий Вал

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь