Чи має право поліція виписати штраф за прострочений вогнегасник чи відсутність аптечки: коментар юриста

 

 

 

 

Усі водії знають, що згідно з Правилами дорожнього руху України, співробітники патрульної служби мають право перевірити комплектність зупиненого транспортного засобу. А віднедавна правоохоронці ще й почали виписувати водіям штрафи, якщо є порушення в комплектації. Адвокати вирішили нагадати водіям, чи правомірний такий штраф.

Виявилося, що водія, який дотримувався правил дорожнього руху, зупинили співробітники патрульної поліції та після перевірки документів поліцейські зажадали пред’явити вогнегасник, аптечку і знак аварійної зупинки.

Хоча водій мав у салоні всі перераховані вище предмети, поліція вирішила перевірити термін дії аптечки та справність вогнегасника. Після ретельної перевірки працівники патрульної служби виявили, що вогнегасник має несправності.

У результаті водієві було складено протокол за порушення пункту 31.4.7 ПДР. Він передбачає штраф за “керування транспортним засобом з непрацюючим вогнегасником”.

У примітках до цього пункту також зазначено, що тип і кількість вогнегасників мають відповідати нормам, а вогнегасники, розміщені в транспортному засобі, мають бути сертифіковані відповідно до вимог закону.

Але юристи зазначають, що згідно зі статтею 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) відповідальність за непрацюючий вогнегасник не передбачена для легкових автомобілів, не призначених для перевезення пасажирів.

Це означає, що співробітники патрульної поліції в подібних ситуаціях мають право лише винести попередження за це порушення відповідно до статті 125 КУпАП.

Крім того, водіїв попереджають, що якщо погодитися з цим штрафом і не виправити недоліки, тоді в разі повторного порушення водієві загрожує вже суворе покарання – вилучення водійських прав на строк від 3 до 6 місяців.

Керування легковим автомобілем без аптечки, призначеної саме для цього виду авто і робочого вогнегасника, заборонено. Але відсутність цих елементів не може бути підставою для накладення штрафу. А також не може бути причиною позбавлення права водити автомобіль у разі повторного порушення. Такі дії можуть лише передбачати попередження.

Джерело: SUV News
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь