Продукти, ціна на які зросте в жовтні та листопаді

 

 

 

 

Експерти Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» розповіли, що може суттєво подорожчати найближчим часом, пише «Фокус»

За прогнозними оцінками науковців, у жовтні-листопаді українців чекає не лише подорожчання. Ціни на окремі продукти харчування можуть знизитися. Так цінова ситуація на крупи та борошно залишатиметься сприятливою для споживачів. Особливо — на гречку, яка може подешевшати ще на 5-7%.

Але решта позицій буде дорожчати. Експерти назвали популярні продукти, ціна на яких зросте в жовтні та листопаді.

Овочі та фрукти

Вже у жовтні експерти прогнозують подорожчання овочів та фруктів через зростання витрат на їх зберігання та транспортування.

«Це обумовлено, перш за все, зростанням вартості їх зберігання та транспортування через підвищення тарифів на електроенергію для промислових виробників та цін на пальне. У жовтні-листопаді ціни на яблука можуть зрости до 18-20 грн/кг, а на виноград – до 100 грн/кг. Вартість імпортованих плодових залишатиметься досить високою. Так, ціна на апельсини очікується до 80 грн/кг, на банани – до 50 грн/кг», – пояснила завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ «ІАЕ» Інна Сало.

М’ясо

До кінця осені воно подорожчає до 5%.

 «Ціни на м’ясо будуть змінюватися залежно від загальної пропозиції. Найбільше свинина – із всіх видів м’яса саме свинина знаходяться в постійному тренді до зростання через її загальну меншу пропозицію на ринку. Ціни на яловичину будуть стабільними з можливим коливанням 1,5-2%. Передумов для зниження ціни на курятину поки немає», — розповів аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка.

За словами експертів, м’ясо подорожчає не лише через скорочення поголів’я великої рогатої худоби і зростання витрат товаровиробників, а й через рішення НБУ більше не тримати курс долара.

Молоко

Через зменшення кількості поголів’я та посушливий період молоко у жовтні-листопаді може ще подорожчати на 10–15%. Утім, це відбудеться не одразу.

За словами експертів, ціни на молоко доволі залежні від кількості надоїв, які зараз будуть сезонно зменшуватись. Проте це не повинно суттєво змінити ціни в найближчий час. Можливі коливання на окремі види продукції до 3-5%. Збільшення витрат в холодний період часу може вплинути на деякі молочні продукти пізніше.

Нагадаємо, основна тенденція щодо зниження інфляції в Україні зберігатиметься. За інформацією Нацбанку, надалі цьому сприятимуть низка факторів, зокрема кращі врожаї, фіксація окремих тарифів на житлово-комунальні послуги, а також монетарна політика.

Дзеркало тижня

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь