Поспішай, синичко… А ви вже підгодовуєте пернатих?

Зима завжди стає серйозним випробуванням не тільки  для людей, але і для птахів. Снігова негода, яка вирувала днями на Ніжинщині завдала клопоту пернатим.

У пошуках  корму вони летять ближче до людей, а ми маємо їм допомогти. Вчора в нашому саду були цікаві гості: синички, дятли, сойки, снігурі та зграя омелюхів, які напали на ягоди калини. Ми були не готові до частування таких гостей, але швидко зорієнтувались –  найкраща їжа для птахів це сире насіння соняшника, потім дістали сире, не солене сало, яке ідеально підходить для синичок, насипали  проса,  круп і всіх нагодували. Птахам категорично не можна давати солону, копче­ну їжу, бо вона висушує та висна­жує їхній організм, вражає пе­чінку, через що вони можуть загинути. Зерноїдним птахам можна давати різні види круп (крім пшона), пластівці.

Наші крилаті друзі подяку­ють вам, якщо пригостите їх квасолею, сочевицею, вівсян­кою, льоном, горохом. Люблять птахи соковиту їжу: гар­буз, потерту моркву, яблука.

Орнітологи попереджають, не можна давати птахам хліб! Він від вологи збільшується в об`ємі  і спричиняє бродіння і може призвести до фатального кінця.

Також небезпечним для птахів є пшоно, адже воно  не має природної оболонки, в ньому накопичуються шкідливі хімічні речовини, які призведуть до загибелі пернатих.

Підгодовуйте пташок їм взимку важко знайти їжу, змайструйте годівнички і впродовж всієї зими насипайте корм. Пернаті запам’ятовують місця, де розміщуються годівнички і прилітають туди коли голодні.

 Підготувала Марина Ігнатенко

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь