Деруха, жемера, гоцка, бабка, кутниця – так на Чернігівщині називають страву з картоплі

 

 

 

 

Ця картопляна страва із засмажкою, шкварками та яйцями є традиційною для багатьох поліських сіл. Деруха – від слова дерти або терти. Картоплю для цієї страви терли на терці як на деруни. Старожили селища Холми (Корюківський район,Чернігівська область) запевняють, що це – звична страва для їх місцевості і готували її тут з діда-прадіда. І саме ця холминська страва увійшла до обласного переліку нематеріальної культурної спадщини.

Кожен вдома може приготувати цю автентичну місцеву страву, адже у приготуванні вона не складна. Спочатку треба почистити картоплю та натерти її на терці. Далі додати засмажку із цибулі, моркви та сала, яку варто приготувати заздалегідь, додати яйця, посолити, поперчити за смаком. Все перемішати, викласти у ємність для запікання та змазати збитим яйцем, можна – зі сметаною для ароматної скоринки. В ідеалі краще запікати у печі, у глиняному горщику, де вона ще й настоїться, проте й в духовці також можна.

Ще один різновид цієї страви – кутниця, проте вже у вигляді ковбаси: тим же складом начиняли кишки та також випікали у печі.

За інформацію Чернігівського обласного центру народної творчості.

Фото: мережа інтернет
Джерело: Чернігівщина туристична запрошує
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь