“Їли конюшину та лободу на воді”, – болючі спогади 94-річної ніжинки про Голодомор

 

 

 

 

26 листопада – 90-ті роковини Голодомору 1932-1933 років в Україні… Цього дня в Україні й світі вшановують пам’ять жертв Голодоморів…

Коли голод душив у своїх нестерпних обіймах, Любов Петрівна була ще зовсім дитиною. Нині їй пішов 95-й рік. Але й тепер, пригадуючи ті часи, бабуся витирає рясні сльози.

“Їсточки хотілося, ой, як хотілося… Животи боліли дуже. Ми, діти, плакали весь час. У матір серце розривалося, буває, приголубить нас, каже: “Переболить, донечки, ось я зараз вам те і те приготую”, і ми притихаємо, чекаємо, віримо… А що готувала? Лободу на воді…”.

Любов Петрівна народилася в селі Пашківка, на Ніжинщині. У родині було семеро чоловік: батьки, бабуся, тітка та троє донечок. Усі жили в старій хатині на одну кімнатку. Але тіснота – то нічого, а от голод, який дошкуляв і пік, оце врізалося у свідомість назавжди…

Старі фото з альбому Любові Петрівни: на верхній світлині мати й батько (чоловік праворуч). На нижній, праворуч знизу – молода Любов.

“Мама, Євдокій Степанівна, варила нам суп або борщ. Це я так називаю, а насправді, ну що це було? Нарвемо щавлю та лободи на городах, де бачимо, мама покришить у воду шкурки з картоплі… Конюшина дуже виручала. Рвали її, додавали і в суп, і в млинці, всюди. Оце й був борщ. Мама насипала для всіх в одну миску, і ото таке їли”.

Млинці – про них Любов Петрівна згадує з особливим трепетом.

“Ми вижили, дякуючи батькові, Петру Олександровичу. Він скуповував хустки, такі, знаєте, білі, вязані, вони в голод нікому вже не були потрібні. І віз кудись на Захід країни, там вимінював на зерно. Міг дрібочку солі привезти. Вдома у нас були жорна: два камені. Цими жорнами ми перемолювали зерно на муку. Бережно, щоб найменше зернятко не загубулося. З цієї муки мама і пекла нам млинці. Додавала туди ще всякого: лушпиння з картоплі, сухі, перетерті на порох конюшина та лобода… Як ми їх чекали, цих млинчиків! А смачні ж були!..

Любов Петрівна вдома, біля ікон

Товкли макуху, заливала її мама окропом, додавала перемелете на жорнах зерно, лободу, і пекла в печі такий чи то хліб, чи то млинчики. Як ми, діти, чекали, коли вона витягне то з печі! Мама багато не давала, бо всім же треба щось зїсти. Дасть скибочку, а я як ухоплю її, як побіжу з нею на вулицю, бігом-бігом, наче хто в тебе забере цю їжу.

“Звісно, я мала була, але пам’ятаю, як сусідка від голоду померла. І ховали її тихо-тихо. Так якось, буденно…

Люди пухли з голоду. Дуже опухали ноги і животи. Оце зараз згадую: моя бабуся дуже опухла. А я ж маленька, їсти хочу, плачу, скручуюсь від болю в животі, і не розумію, чого бабуся така гладка, коли їсти нічого. Я думала, що вона десь краде їжу та тихенько, потай від усіх, їсть…”.

Весілля...

Голодомор 1932-1933 років в Україні – це не просто моторошні події, які минули… Це  трагічна сторінка історії нашого нескореного народу, яку ми не маємо права забути.

Спілкувалася Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь