“Ніжинські вогники тепла” – з любов’ю для захисників

 

 

 

 

Скупе грудневе сонце поспіхом лягає спати. Небо аж палає – на мороз. Настає довга й холодна ніч. Ох, як же потрібні в такі ночі нашим захисникам вогники тепла!.. Окопні свічки… Рік тому ми не знали, що це, а тепер вони в прямому сенсі рятують наших героїв…

На ніжинське подвір’я біля багатоповерхівок спустився холодний вечір. Посеред двору гамірно, метушаться люди і потріскують дрова в буржуйці. Тут , під світлом самих лише ліхтариків та язиків полум’я кипить ціле виробництво: відразу відчуваєш тепло, і йде воно не лише від яскравого вогню, а й від величезних сердець цих людей, яких об’єднала одна надважлива справа: тут роблять окопні свічки для наших воїнів.

“Ніжинські вогники тепла” – зігріває вже сама назва. До речі, її придумали діти, які теж беруть участь у цьому процесі.

Окопна свічка допомагає освітити й обігріти невелике приміщення (бліндаж), підсушити одяг, закип’ятити воду й розігріти обід … З її допомогою можна розпалити багаття навіть з мокрої деревини. Зі слів військових, горить одна така свіча максимум 6-8 годин, а мінімум 3-4 години.

Окопні свічки витривалі й незламні як наша нація: їх майже не можна загасити вітром і вони не бояться вологи.

Для їх виготовлення потрібні нехитрі матеріали: залізні бляшанки, картон, віск і парафін.

“Місяців три тому, – розповідає Наталія Кулик, – у моїй голові оселилася ідея виготовлення окопних свічок. То нічого, що я цього не вміла, це анітрохи не лякало. Запропонувала подругам. Іншого я і не чекала – мене підтримали. І почалося… Всі разом вчилися ось на цьому подвір’ї, допомагали одна-одній. Ми – команда, тут немає командирів чи підлеглих: ми всі робимо спільну справу і усвідомлюємо, наскільки вона важлива”.

Окопні свічки роблять тендітні жіночі руки.

Усміхнені та щирі дівчата – Наталія Кулик, Крістіна Кулик, Ольга Лисивець, Анна Толстова, Тетяна Тихонова, Світлана Біловол та Аліна Іванова. Завзято допомогають діти – Артем Толстов та Даша Петровська.

Є у жінок і сильне чоловіче плече, навіть два: це Олег Дем’яненко та Олександр Черненко.

“Виготовлення окопних свічок вимагає немало часу, – говорить Ольга Лисивець. – Спочатку треба підготувати залізні форми: помити бляшанки, обрізати зайве, висушити, нарізати картон… Віск плавимо ось тут на вогнищі… Квапитися не можна, адже все треба зробити якісно.

Пам’ятаю, перші свічки я пробувала робити зі старшим сином. З часом потреби набирали обертів, свічок потрібно було все більше й більше і, відповідно, робочих рук. Ми згуртувалися з дівчатами, процес пішов. За один раз заливаємо не менше сотні баночок..

Ось сьогодні, наприклад, почали працювати з 10-ї ранку”.

Закінчили роботу того дня аж о 22:00. Виготовили 276 окопних свічок. За словами дівчат, витрачають на 100 банок майже 35 кг віску та парафіну.

“Буржуйку нам пообіцяла надати Галина Бондаренко, – хваляться дівчата. – З бляшанками та дровами допоміг місцевий депутат Андрій Гомоляко. З картоном і дровами – магазин “Оазис”. Храми допомогають з воском, та добрі люди. Ось недавно так викупили 12 кг воску”.

-Підраховували, скільки свічок уже поїхало до наших захисників?

-Спеціально не рахуємо, але вже точно більше тисячі…

Ну як можна не захоплюватися такими людьми? Дивишся на них і відчуваєш неймовірну гордість за свій народ. І подумати страшно: а якби не вони, то що було б?!… Як обійтися там, на фронті, без цих вогників тепла, в які вкладено стільки любові та віри?..

Переможемо! На всіх фронтах, однозначно!


Увага! Потреба у віску/ парафіну є постійною! Не всі його власники можуть віддати його просто так, але погоджуються продати за мінімальною ціною.
Тому кожен може взяти участь у виготовленні окопних свічок, долучившись до збору коштів на віск.
5168757409898899

Спілкувалася Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь