Пірнати, чи ні? Ніжинський гартувальник зі “стажем” понад 10 років

 

 

 

 

Все більше і більше стає у нас людей, котрі на Водохреща купаються у крижаній купелі. Розповсюджується й Ніжинщиною ця традиція, до якої слід підходити помірковано й тверезо в усіх сенсах.

Ні для кого немає секрету, що купання загартовує організм. У майбутньому він не так болісно реагує на перепади погоди. Як стверджують лікарі, «моржі» набагато рідше хворіють на грип. Крижана вода відкриває резервні сили організму. Несподіваний холод змушує кров швидко приливати до шкіри, тим самим покращуючи циркуляцію крові. Під впливом низьких температур виділяються і корисні гормони.

Повідомляє Нежатин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Купання на Водохреще гріхи не змиє. Це було б занадто просто

Якщо раніше на Ніжинщині пірнали в ополонку зазвичай чоловіки, то останніми роками  все частіше і частіше виявляє це бажання жіноцтво, а дивлячись на неї – і дітвора. Купаються особисто, сім’ями, а то й колективами.

Є такі охочі й у ДП «Ніжинське лісове господарство». Наприклад, заступник директора лісгоспу Володимир Костирко – гартувальник, стаж якого сягає більше десяти років. Перший раз він занурився у воду зимою з цікавості, щоб дізнатися, що люди відчувають, заходячи в таку холодну воду.  Згодом ця процедура трансформувалася у традицію.

Володимир Володимирович залучив до цієї справи спочатку свою дружину, а за тим – ще й колег по роботі. Отак гуртом, по 6-8 чоловік, вони й пірнають. Правда водойму останніми роками облюбовали неблизьку, їздять аж за Куликівку. Там, як стверджує чоловік, більш привабливіші місця. Воно й не дивно. Ніжин – місто чималеньке, а ставків (пристосованих для купання) не так уже й багато. Виникає певний дефіцит таких об’єктів.

Та де б ти на Водохреща не пірнав, а капці, рушник, халат – речі обов’язкові. І купатися у холодній воді треба системно, лише тоді буде від цього користь. Не можна пірнати раптово та ще й один раз на рік, бо переохолодження приведе до застуди, а то і до пневмонії. І ні в якому разі «під градусом». Тобто, пірнати треба з розумом,- поділився порадами мій співрозмовник. На моє запитання «Чи планує робити це цьогоріч?», той відповів: «Безперечно. За будь-якої погоди». 

Мені ж залишається додати, що під час хрещенських купань не рекомендується занурюватися в ополонку без представників служб порятунку та медичних працівників. Також не варто на водоймі залишати дітей без догляду дорослих. Береженого й Бог береже.

 Олександр Василенко

Фото з архіву автора

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь