На Чернігівщині згвалтували підлітка: гвалтували вдвох, а сів тільки один

 

 

 

 

Днями Чернігівський апеля­ційний суд переглянув спра­ву 27-річного Івана Корсуна із Сезьок Ічнянської гро­мади, засудженого за зґвал­тування малолітньо ї дівчи­ни із сусіднього села.

Негід­нику винесли новий вирок — 15 років за ґратами замість дев’яти, які минулого літа призначив Ічнянський рай­суд. Більш суворого пока­рання для ґвалтівника доби­валися і прокуратура, і мати дівчини. За її словами, отри­мати тюремний строк мала ще й співмешканка Івана — 18-річна Тетяна, яка разом із ним поглумилася з жертви. Однак вона зуміла уникнути покарання.

У вироку Апеляційного суду вказано, що Іван ґвалтував дівчи­ну тричі. Причому потерпілій то­ді було всього 13 років. І Корсун знав про це.

Перший випадок став­ся в середині липня 2021-го, ко­ли він машиною поЇхав із дівчиною купатися на ставок біля Ічні. Доро­гою негідник завіз її в урочище «Ку­ти» і там зґвалтував. У тому числі й неприродним способом.

Вдруге — наприкінці того ж місяця, коли наві­дався в село до малолітньої. Втретє — на початку вересня.

Дівчину він залякував, тож вона мовчала. Втім усе випливло наприкінці вересня 2021 року, коли мати дівчини по­сварилася з родичами Корсуна і ті випадково бовкнули, що з її дочкою «не все гаразд”. Удома жінка обе­режно розпитала дитину і була шо­кована почутим. Одразу ж написала заяву в поліцію.

— Іван із багатодітної родини. Трудився в старостаті працівни­ком з благоустрою. Не раз пе­ресікався зі мною по роботі. Тож я йому довіряла і навіть подумати не могла, що він на таке здатен, — го­ворить мати потерпілої.

— Дочка в мене, що називається, домашня. Окрім школи, майже нікуди не хо­дить. Тож, коли Іван сказав, що во­ни з його Танею ідуть на ставок, і попросив відпустити дочку з ними, я погодилася. Вони раз з’їздили, другий – усе було нормально. А за третім разом з’їхали з траси в ліс і там зґвалтували дитину.

Пізніше Іван із Тетяною ще двічі вчиняли безчинство дорогою до ставка. Дочку погрозами примушували їз­дити з ними. А опісля Іван іще двічі сам приїжджав до нас у село і ґвал­тував дочку. Загалом п’ять випад­ків. Та слідство довело тільки три і то — обвинувачення висунули ли­ше Іванові.

Після цього його роди­на не давала нам спокою: підкида­ли обезглавлених курей, обливали фекаліями двері, сипали прокльо­нами. Знайомі просили мене об­лишити цю справу, казали: «Не до­водь до суду – це опорочить до­чку». Та я не могла допустити, щоб і надалі страждали такі ж діти, як моя дочка. Бо точно знаю, що Іван із Танею ґвалтували й інших ді­вчат. Утім їхні батьки відмовили­ся писати заяви в поліцію, щоб не з неславити дітей.

На суді Корсун казав, буцімто інтим з потерпілою був за обопільною згодою. Ось тільки це, якби й було правдою, аж ніяк не може бути ви­правданням. Ні з моральної точки зору, ні за законом. Кримінальний кодекс України чітко зазначає: “Дії сексуального характеру, вчинені щодо особи, яка не досягла 14 ро­ків, незалежно від добровільної згоди караються позбавленням волі на строк від 10 до 15 років”. А враховуючи, що злочин вчинявся кілька разів, Корсуну світило 15 або ж довічне ув’язнення. Та Ічнянський райсуд, застосувавши ст. 69 ККУ (призначення більш м’якого покарання ніж передбачено законом) призначив усього… 9 років.

— Обвинувачений визнав свою вину, надав позитивну характерис­тику і зазначив, що має на утриман­ні трирічну дитину від співмеш­канки (яка, до слова, народила від нього в 15 років!). Видно, через ці пом‘якшуючі фактори» йому й при­судили менше від належного, — продовжує жінка. —

Крім того, бать­ки Корсуна погодилися добровіль­но компенсувати витрати на лікування дочки (їй зробили дві операції) і моральну шкоду – загалом пів мільйона гривень. Перед першим судом вони виплатили 200 тисяч, а решту пообіцяли пізніше. Тому я зазначила, що я в мірі покарання по­кладаюся на розсуд суду. Прокурор же просив 15 років, а адвокат Корсуна 7 років. Зрештою призначили дев’ять. Та зразу ж після винесення вироку батьки Іва­на заявили, що більше не платитимуть ні копійки. Невдовзі Корсун подав апеляцію на пом ‘якшення ви­року. А я написала зустрічну скаргу — щоби призначили більш суворе покарання. І прокуратура теж.

Переглянувши справу, Черні­гівський апеляційний суд відкинув усі доводи Корсуна. Зокрема і його твердження про те, що, незва­жаючи на вік постраждалої все бу­ло за обопільною згодою. Цю по­зицію суд, навпаки прийняв за та­ку, що свідчить про відсутність широго каяття. Тож виніс обвинуваче­ному новий вирок – 15 років по­збавлення волі.

Тим часом мати згвалтованої дівчини прагне притягти до відповідальності і співмешканку Івана.

— Я від самого початку слідства (і на суді також) наголошувала що Тетяна — співучасниця злочину. Бо коли вони вивезли дочку в ліс, то саме Тетяна словами примушувала віддатися Івану, а потім першою почала витворяти ті безчинства. Я навіть знаю, чому Тетяна до­помагала Іванові гвалтувати. Бо той дозволяв їй зробити манікюр чи наростити вії, лише за однієї умови — якщо переспить з іншою.

Про це Те­тяна сама обмовилася моїй дочці, коли після першого зґвалтування її везли додому. А ще мені розказува­ли, що батьки цієї Тані продали паї і занесли кому треба, щоб вона не фігурувала в цій справі. Івана умо­вили все взяти на себе, аргументу­ючи тим, що за групове зґвалтуван­ня буде більший строк. Та минуло­го літа поліція таки порушила проти Тетяни кримінальне провадження – за ч. З ст. 154 ККУ (примушен­ня до вступу в статевий зв’язок).

Щоправда, невдовзі його закрили, буцімто через відсутність доказів. І лише через суд у грудні минуло­го року ми добилися, щоб розслі­дування поновили. Побачимо, чим воно закінчиться. Але запевняю, що не залишу цього і добиватимусь, щоб негідницю теж посадили.

Час Чернігівський

Чернігівська обласна газета “Гарт” від 26 січня 2023 року, автор Юнірій Нікітін

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь