Шевченківські дні: ніжинський музей влаштував тематичну виставку

 

 

 

 

7 березня, напередодні дня народження Великого Кобзаря, у відділі НКМ ім. І. Спаського «Музей історії Ніжина» відкрилася створена разом із відділом фондів музею виставка офортів авторства Тараса Шевченка.

Правду каже народ – талановита людина талановита в усьому. Багатогранний митець – поет, письменник, художник, гравер. Ще за навчання він цікавився цим видом мистецтва, копіював твори європейських художників-граверів, згодом почав переносити на металеві пластини власні сюжети.

В одному зі своїх листів Т. Шевченко зізнавався, що саме офорти – його улюблений жанр. Лише після повернення із заслання він зміг повернутися до виготовлення офортів. І недарма – за успіхи на цій ниві від Петербурзької Академії мистецтв отримав диплом академіка гравюри. На жаль, сталося це вже наприкінці життєвого шляху Кобзаря, за кілька місяців до смерті…

Улаштована ніжинськими музейниками виставка містить поліграфічні копії естампів (відтисків) усіх відомих 26 офортів Тараса Шевченка, а також копію, власне, диплому академіка гравюри.

Першими відвідувачами виставки стали школярі – учні 10-го класу української філології Ніжинського обласного педагогічного ліцею. Замість звичного формату відкриття виставки це відбулося у вигляді тематичного уроку, присвяченого творчості Великого Кобзаря.

Про офорти у творчості Т. Шевченка, про особливості цього виду мистецтва та, власне, про виставку школярам розповіли завідувач відділу С. Зозуля та викладач ліцею О. Капленко. А потім ніжинські ліцеїсти читали Шевченкові поезії. І, звісно, оглянули виставку.

Запрошуємо всіх, кому цікава Кобзарева творчість, долучитися до пізнання його багатогранного таланту. Виставка триватиме до 26 березня 2023 р.

Сергій ЗОЗУЛЯ, завідувач відділу «Музей історії Ніжина»НКМ ім. І. Спаського

Ніжинський краєзнавчий музей ім. Івана Спаського

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь