Чернігівщина у всеукраїнському проєкті «Стріха»

 

 

 

 

Цей проєкт – про українську народну архітектуру, її регіональні особливості та шляхи порятунку. Його автори – UKRAЇNER та студія Craft Story, – виокремлюють не кожну конкретну область нашої держави за географічним поділом, а об’єднують (або дають окремо) регіони за етнічними та архітектурними особливостями.

Тобто у цьому та інших проєктах UKRAЇNER є Бессарабія, Буковина, Волинь, Галичина. Донеччина, Закарпаття, Карпати, окремо Київ, Наддніпрянщина, Поділля, Подніпров’я та Запоріжжя, Полтавщина, Приазов’я, Причорномор’я, Слобожанщина, Таврія, Полісся та Сіверщина (Північ).

Одна із серій (бо є й відео контент) «Стріхи» присвячена Півночі України, де розповідається і про Чернігівщину: «Північ: козацьке бароко, дерев’яне мереживо й архаїка Полісся».

Ця серія розповідає про унікальну житлову дерев’яну архітектуру з різноманітним різьбленням («дерев’яне мереживо»), кам’яні житлові будинки XVIII ст., які почала будувати козацька старшина, особливу сакральну архітектуру з поширеним у XVII–XVIII ст. мистецьким і архітектурним напрямом українського (або козацького) бароко, який поєднував ознаки світового стилю з національними елементами та багато іншого.

Весь текст – за посиланням https://ukrainer.net/strikha-pivnich/Фото з сайту ukrainer.net

Чернігівщина туристична запрошує

У Ніжині теж є унікальні будинки з “дерев’яним мереживом”. Наприклад ось:

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь