У медичного закладу Ніжина сьогодні День народження

14 серпня 1907 року з ініціативи лікаря П.А.Буштедта та на підставі рішення Чернігівського правління у Ніжині була відкрита приватна жіноча фельдшерсько-акушерська школа лікаря П.А.Буштедта.

П.А.Буштедт закінчив Петроградську військово-медичну академію зі спеціальності лікар-психіатр-невролог. З 1899 року працює завідуючим психіатричного відділення Чернігівської губернської лікарні на 410 ліжок, яке знаходилось у Ніжині.

Школа працювала згідно статуту, затвердженого підписом Міністра внутрішніх справ від 14 вересня 1906 року. Чернігівським губернським земським управлінням 1 серпня 1907 року було надано дозвіл  проведення практичного навчання на базах лікувальних закладів Ніжина.

До фельдшерсько-акушерської школи приймалися особи жіночої статі віком від 17 до 40 років. Навчання здійснювалось протягом  4 років і було платним. У 1907 році школа мала тільки один клас, у якому навчались 23 учениці. Випускниці фельдшерсько-акушерської школи отримували звання “фельдшериця-повивальна бабка І розряду”.

Штат педагогічних працівників був затверджений у складі 11 осіб. Викладачі школи були випускниками зокрема Київського та Харківського університетів.

Роботу школи координували педагогічна та господарська Ради.

На той час земську лікарню у Ніжині очолював відомий лікар М.П.Галицький, який і відповідав за практичну підготовку учениць школи.

30 квітня 1908 року на базі фельдшерсько-акушерської школи відкрили пологовий притулок, а 12 жовтня 1915 року було відкрито ще і відділення “Охорони материнства і дитинства”.

У 1920 році фельдшерсько-акушерська школа була перетворена на державну фельдшерсько-фармацевтичну школу.

Навчальний заклад пройшов ряд реорганізацій:

– 1921 –  медичний технікум, який готує фельдшерів та акушерок;

– 1922 – 1923 р.р. – школа помічників лікарів.

З 20 вересня 1930 року навчальний заклад отримує назву єдиного медтехнікуму.

У 1936 році медтехнікум перейменовано на фельдшерсько-акушерську школу, яка і проіснувала до початку Другої світової війни.

На час окупації (з червня 1941 року) школа призупинила свою роботу, її директор Сидорець М.В. разом зі своїми колишніми студентами пішов на фронт. Це були випускниці 1938-1939 рр.: Рогальська Ольга Йосипівна, Стогнут Катерина Степанівна, Козлович Марія Іванівна, Зімнєва Єлизавета Абрамівна, Алєксеєнко Галина Іванівна, Скипа Оксана Федорівна, Корж Ольга Степанівна, Храмова Марія Андріївна та інші, які працювали у військових госпіталях, на передових фронтів медичними операційними сестрами. Усі вони нагороджені орденами і медалями.

У жовтні 1943 року, після звільнення міста Ніжина від німецьких військ, Ніжинська фельдшерсько-акушерська школа поновила свою роботу. Кількість студентів становила 263 абітурієнтів, а було випущено 119 чоловік. Навчальний заклад готував фельдшерів, акушерок, фармацевтів, стоматологів, переважну кількість яких направляли працювати до західних областей України.

У 1954-1955 році фельдшерсько-акушерська школа була реорганізована у медичне училище, що готувало середніх медичних працівників: акушерів, фельдшерів, медичних сестер на базі неповної середньої освіти.

З 1988 року розпочинається прийом студентів з повною загальною середньою освітою. У 1993 році в училищі було відкрито нову спеціальність Медико-профілактична справа.  У 1999 році медичне училище акредитовано як вищий навчальний заклад І рівня.

22 грудня 2005 року рішенням ХХІХ сесії IV скликання Чернігівської обласної ради Ніжинське медичне училище перейменовано у Ніжинський медичний коледж Чернігівської обласної ради.

Колектив закладу успішно працює над здійсненням державної програми підготовки медичних працівників середньої ланки за чотирма спеціальностями: Лікувальна, Сестринська, Медико-профілактична та Акушерська справи.

У коледжі сформовані два відділення: фельдшерське та медсестринське.

Підготовку студентів здійснює висококваліфікований колектив викладачів коледжу, який має великий досвід практичної лікарської та педагогічної роботи. Практичну підготовку студенти набувають на базах лікувальних закладів Ніжина, Ніжинського району та Чернігівської області.

У 2020 році рішенням Чернігівської обласної ради навчальний заклад перейменований у комунальний заклад “Ніжинський фаховий медичний коледж” Чернігівської обласної ради.

За 117 років свого існування навчальний заклад підготував понад  10 000 фахівців і дав їм путівку у життя.

Джерело: КП «Ніжинський фаховий медичний коледж» Чернігівської обласної ради

http://nmedcol.com.ua/index.php

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь