Свобода слова по-ніжинськи

У Ніжині останнім часом склалась така ситуація, що незалежним медіа, блогерам і активістам все складніше поширювати інформацію. Новинні сайти та сторінки в соцмережах постійно піддаються кібератакам, які свідчать, що незаангажоване незалежне висвітлення подій в місті зараз стало комусь дуже невигідним.

Зокрема, ніжинські медіа, як і редакції по всьому світу, роблять ставки на просування свого контенту в Facebook.

В нашому місті, де незалежним ЗМІ нелегко конкурувати з медіакомпаніями, які фінансуються з бюджету, видалення або блокування контенту в Facebook може створювати серйозні проблеми. Блокування на кілька днів означає втрату актуальності історії, відтік аудиторії, і — марно витрачену працю. Однак саме це і відбувається зараз.

Зокрема сторінка «Нежатин» у Фейсбук протягом останнього тижня майже щодня блокується ботами.

На сторінку можна було зайти, але нові повідомлення з матеріалами й новинами з сайту журналістам опублікувати не вдавалось. Після зняття обмеження, встигали опублікувати кілька новин і історія повторювалась.

Через декілька днів почалися також масовані DDoS-атаки на сайт «Нежатину».

Єдиним джерелом комунікації з читачами часто залишається Телеграм-канал, але і за його долю виникають побоювання. Ми не можемо доказово обґрунтувати ні причини, ні джерело цих атак, однак деякі висновки все ж можемо зробити.

Останнім часом журналістам видання ніяк не вдається налагодити задовільну комунікацію з місцевою владою. Бюрократичні відписки замість відповідей на інформаційні запити; неможливість отримати необхідні коментарі оперативно; запізнілі анонси заходів або взагалі їхня відсутність; ігнорування законів “Про пресу”, “Про інформацію”, “Про інформаційні агентства” з боку посадовців ніжинської міської ради – це далеко не повний перелік того, з чим постійно стикаються незалежні журналісти.

Місцеву пресу просто намагаються знищити.

І нас не здивує, якщо навмисне блокування інтернет-ресурсів «Нежатину» має те ж саме коріння. Місцеві політики зрозуміли, що незалежна преса не стане мовчати комусь в угоду. Тож вони знайшли спосіб і прийом для того, щоб все ж ці медіаплатформи, які користуються гарною репутацією і довірою жителів нашого міста хоча б тимчасово «втратили мову».

І тим голосніше звучить голос численних «ботоферм», які безпідставно і необґрунтовано виливають бруд на усіх, хто не згоден або піддає критиці дії нашого керівництва.

Хочемо завірити наших читачів, що ми і надалі, попри всі перепони, будемо продовжувати висвітлювати усі актуальні новини міста та району, вказувати на проблеми та радіти успіхам, – бо ніякі боти не можуть перешкодити звучати слову правди.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь