Без цукру та олії: Кабмін скоротив список соціальних продуктів

Із дев’яти продуктів у ньому залишилося лише шість. Фактично продавцям дозволили встановлювати вищі націнки.

Нещодавно до списку соціальних продуктів входили півтора десятки товарів: крупи, картопля, свинина, яловичина і навіть варена ковбаса. Поступово перелік «схуд» до дев’яти позицій, але виявилося, що резерви ще є.

Кабмін вніс поправки до розпорядження №711-р «Про заходи щодо моніторингу та аналізу цін та стану товарних ринків», одночасно з 5% до 10% зросла гранична націнка на такі товари: борошно пшеничне вищого гатунку; молоко пастеризоване 2,5%-ної жирності в плівковій упаковці; хлібобулочні житньо-пшеничні вироби; курячі яйця 1-ї категорії; тушки/напівтушки/чверть тушки курячі; соняшникова олія. Тобто перелік скоротився ще в півтора рази.

Тепер до нього не входять цукор, макаронні вироби вітчизняного виробництва та вершкове масло 72,5% жирності.

Такий виборчий підхід багатьох експертів поставив у глухий кут. Вершкове масло, макарони та цукор завжди входили до «соціального списку», і видимих причин прибирати їх звідти не було.

На думку експертів, виведення цукру, макаронів та олії з переліку соціальних товарів нівелює саму суть цього списку. Причини цього можуть бути різними – від тієї ж імітації роботи до лобізму. Адже за виробниками всіх цих продуктів стоять великі корпорації, які не хочуть, щоб їх хтось контролював та регулював.

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь