Домагання вчителя в чернігівському ліцеї: що відомо про ситуацію

Вчителя чернігівської школи №32 батьки підозрюють у педофілії. Ситуація набула суспільного розголосу. Все почалося з публікації в соцмережі в групі «Матусі Чернігова».

Користувачка Варвара Бочкарьова написала, що вчитель фізичної культури розбещував четвертокласниць. Жінка також наголошує, що він вчиняв подібне і раніше – на попередньому місці роботи, у 9-й школі. Мовляв, саме через це його 5 років тому звільнили з навчального закладу. Але тоді ситуацію зам’яли. Тож аби історія не повторилася, пані Варвара закликала до розголосу.

Зрозуміло, що пост не залишився непоміченим, адже під ним почалося жваве обговорення. Зокрема, батьки повідомляли, що в навчальному закладі відбувалися не дуже приємні речі, зокрема не пов’язані з цією історією. Також розповідали, що вчитель зачиняв учениць 4 класу та мацав за інтимні місця. Йшлося і про те, що керівник закладу постійно замовчує будь-які ситуації.

Одним із перших прокоментував випадок в. о. чернігівського міського голови Олександр Ломако, який заявив, що педофілії не місце в чернігівських школах.

«Викладача фізкультури школи №32 підозрюють у педофілії. З цим звернулися батьки. Йдеться про 4 клас! Коли почали розбиратися в ситуації, то виявилося, що цей чоловік раніше працював в іншій школі міста, звідки його звільнили після аналогічних звернень батьків.

Це тривожний дзвіночок, і на нього буде відповідна реакція.

1. Звернення до правоохоронних органів. У жодному разі не можна замовчувати такі прикрі факти!

2. Маємо виключити подібні випадки у майбутньому. Освітянам потрібно скласти списки педагогічних працівників, які звільнені з посад через подібну поведінку чи підозри в ній, без права доступу до шкіл.

Безпека дітей – на першому місці. Таким випадкам не місце в освітньому середовищі Чернігова!» – оприлюднив свою позицію Олександр Ломако.

Водночас Олександр Ломако дав 24 години, аби вчитель, якого звинуватили в педофілії, був звільнений із навчального закладу.

Невдовзі після цього з’явилася інформація, що вчитель написав заяву про звільнення за власним бажанням.

Начальник управління освіти Чернігівської міської ради Василь Білогура підтвердив, що це правда. За його словами, заяву вчитель написав ще 26 вересня (тобто до скандалу в публічній площині. – Ред.) Водночас Білогура повідомив, що шокований тим, що сталося.

«За інформацією, яку надала адміністрація школи, до цього дня жодних скарг на вчителя, який є фігурантом інциденту, від учнів, батьків, інших учасників освітнього процесу не надходило.

Я утримаюсь від будь-яких звинувачень і публічних оцінок, оскільки Конституцією України гарантовано презумпцію невинуватості кожній людині, поки її вина не буде доведена в суді. Наразі триває слідство, і саме правоохоронні органи та суд мають надати кваліфіковану й остаточну оцінку ситуації», – написав Василь Білогура в своєму коментарі. Водночас він закликав керівників шкіл посилити контроль за додержанням державних стандартів і трудової дисципліни в колективах, а також адекватно реагувати та проводити превентивну роботу, спрямовану на недопущення будь-яких зазіхань на права і свободи учнів.

Історія не завершилася лише громадськими обговореннями, засудженнями дій вчителя чи викладенням особистих позицій щодо цієї ситуації. Поліція відкрила провадження за частиною ІІ статті 156 Кримінального Кодексу України. Тож вчителю загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років. Це в коментарі для ЧЕЛАЙН підтвердила речниця ГУНП у Чернігівській області Наталія Слабеняк.

«За фактом заяви батьків відкрито провадження і триває розслідування», – повідомила Слабеняк.

До речі, учасниці групи «Матусі Чернігова» зробили вчителя «знаменитим», виклавши його фото в соцмережу.

Ситуація жахлива і кричуща. Ймовірно, навіть когось із дорослих змусила пригадати травматичні моменти зі свого дитинства. Тому психологи наголошують на важливості формування довірливих стосунків зі своїми дітьми. Аби діти не боялися розповідати батькам про свої провини або ситуації, що з ними трапляються, через страх бути покарними чи висміяними.

У свою чергу, юристи нагадують алгоритм дій для батьків у подібних ситуаціях.

«У разі вчинення розпусних дій щодо дитини батьки повинні повідомити правоохоронні органи про виявлення обставин, що мають ознаки кримінального правопорушення. Далі вже поліція має надати кваліфікацію повідомленим обставинам і вжити відповідних заходів реагування.

Найоптимальнішим варіантом дій дитини, коли стосовно неї вчитель вчиняє розпусні дії, має бути повідомлення про це батьків або інших вчителів, які у свою чергу повинні звернутися до поліції. Втім, і дитина може повідомити правоохоронні органи про вчинення щодо неї дій розпусного характеру», – зазначає чернігівський юрист Олександр Постой.

На час підготовки матеріалу не вдалося з’ясувати в чернігівських правоохоронців, підозрюваний вчитель затриманий чи перебуває на свободі.

Ірина Осташко Челайн

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь