Ніжинському театру – 90 років

Ніжинський академічний український драматичний театр ім.М.М.Коцюбинського засновано 1826 року. Саме з цього часу був створений аматорський театр при Гімназії вищих наук кн.Безбородька. Значну роль в житті акторів-студентів – М.Гоголя, Н.Кукольника, О.Данилевського, М.Прокоповича, К.Базилі відігравав театр. Гімназисти приділяли багато часу та уваги постановкам спектаклів, вони ставили вистави за пʼєсами В.Озерова, Мольєра, Флоріана, І.Котляревського, Д.Фонвізіна. Та, з перебігом життєвих подій, самодіяльні колективи вже не могли у повній мірі забезпечити того професійного рівня, якого потребували глядачі, і театральне життя міста то затихало, то бурхливою хвилею знову запалювало вогні рампи. Тільки протягом 1902-1918 років саме Марія Заньковецька шість разів створювала в місті театральні колективи, учасники яких, в подальшому, поповнили знані професійні театральні трупи.

А вже в нинішньому вигляді наш театр було утворено 1 листопада 1933 р. постановою Чернігівського обласного відділу народної освіти (у той час Перший робітничо-колгоспний театр Чернігівської області) в місті Буринь (нині Сумська обл.). 05 лютого 1938 р. театр переведено на постійне місце розташування до міста Ніжина і надано право носити ім᾿я Михайла Коцюбинського.У витоків театру стояли Болеслав Лучицький, Анжеліка Лучицька та Борис Лучицький, які й були його першими керівниками і засновниками.Перша вистава, яку було поставлено в театрі, – “Украдене щастя” за однойменним твором Івана Франка; прем’єра вистави відбулася 06 лютого 1934 року на сцені будинку культури міста Буринь.За багаторічну історію свого існування колектив театру ні на мить не припиняв свою творчу роботу.У роки Великої Вітчизняної війни театр продовжував свою роботу на передовій лінії наших військ та в глибокому тилу.Із 1958 р. театр почав іменуватись – Ніжинський пересувний український музично-драматичний театр імені Михайла Коцюбинського.

Щорічно колектив театру готує 8-10 нових постановок. Нині діючий репертуар театру налічує більше 30 вистав та театралізованих концертів. У різні часи в театрі працювали такі видатні митці, як Наталія Ужвій, Амвросій Бучма, Оксана Петрусенко, Анжеліка Лучицька, Микола Донець, Марія Литвиненко-Вольгемут, Іван Паторжинський, Еліна Бистрицька, Ганна Пащенко та ін.За високі показники в роботі, наказом Міністра культури України № 1083 від 31.10.2013р. колективу театру надано статусу академічного. І вже з цього часу повна назва театру – Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.Коцюбинського.

Починаючи з 2003 року на базі театру проводиться щорічний “Міжнародний театральний фестиваль жіночої творчості імені Марії Заньковецької”, а з 2019 р. Всеукраїнський театральний фестиваль малих форм «Майстерія», під час проведення яких глядачі міста та області мають змогу насолодитися кращими виставами театральних колективів України та близького зарубіжжя.

Ніжинський академічний український драматичний театр ім.М.Коцюбинського 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь