На Ніжинщині та Бобровиччині картоплю цього року не закуповують

540 кілограмів картоплі міняли на 50-кілограмовий мішок цукру в Печенюгах Новгород-Сіверського району.

— Якщо картоплю міняти на цукор, виходить ціна три гривні 20 копійок за кіло. Рахував я так: кіло цукру — 35 гривень. Мішок коштує 1750. Ділимо цю суму на кількість кілограмів, от і є 3,20, навіть 3,24. Сусіди міняли на гречку, вийшло три гривні 50 копійок. Я здав 30 сіток картоплі, це майже 620 кіло. За 540 кілограмів отримав мішок цукру і на решту — п’ятилітровий бутель олії, — радіє 53-річний Іван ВАСИЛЬЄВ, місцевий житель. — Картоплю беруть тільки крупну. Не погризену і не побиту пирієм (в інших районах пропонують вищу ціну).

— На що ще міняють?

— На все. Від кавунів, цибулі, цукру, круп, халви, згущеного молока, макаронів до відер, віників, туалетного паперу. Люди й пластикові двохсотлітрові бочки замовляли перед війною. Міняли на 300 кілограмів картоплі. Підприємці спочатку прицінюються. Записують людей і потреби, а потім удруге приїздять і привозять. Минулого року боялися, а в цьому повернулися до нас.

Я он ще тонну картоплі відібрав. Чекаю наступної машини. Обіцяли приїхати. Продавати по дві гривні 50 копійок, як приймають у Новгороді-Сіверському, не збираюсь. Безцінь. Її ж ще треба довезти самому до міста.

— Звідки їдуть за прикордонною картоп­лею?

— Цього року була лише одна фура з Харкова. Підприємець тонн до 20 назбирав картоплі за пару днів. Наступний сказав, буде на «Газелі» з причепом. Тонни три в автобус улізе і до п’яти в причеп. Теж з тих країв їдуть.

— Ваша родина багато цьогоріч засадила картоплею?

— Соток 15. Це вдвічі менше, ніж минулого. Немає допомоги. Старший син на фронті, «на нулі», другий — агроном, постійно на роботі в Ізмаїлі Одеської області. Але і врожай цьогоріч добренний. За 22 кілометри від села — росія. Ворог дострілює і сюди.

— Закупівельники були тільки в Печенюгах, далі не їздили. Люди неохоче міняють. Пів тонни картоплі на мішок цукру. Це задешево, — підраховує Михайло ЛЕЛЬОТКО, староста Печенюг.

Не закуповують картоплю цього року на Ніжинщині та Бобровиччині.

— Не їдуть у наші краї зовсім. То ковід, тепер війна. Куди дівати, не знаємо, — печалиться Лідія ЄРЕП, староста Старої Басані Бобровицької громади. — Цією весною 60 корзин бульби я викинула на гній. А це більше, ніж пів тонни. Наступного року, мабуть, таке саме буде. Урожай перевищив очікування. Якщо минулого року зі своїх 10 соток я зібрала трохи більше тонни картоплі, то цього близько двох з половиною.

— Фури в селищі не стоять. Може, де-не-де одна машина проскочить. Мода на обмін картоплі вже пройшла. Картоплі посадили менше, але вродило більше. Збуту немає, — додає Лариса МИРОНЕНКО, секретар Березнянської селищної ради. — Приїздять з Одеської та Миколаївської областей і скуповують по 3,5-4 гривні за кіло. Багато місцевих цього року закуповують картоплю і везуть «Газелями» в Київ та Одесу.

Авторка: Ольга САМСОНЕНКО, “Вісник Ч”

“Час Чернігівський”

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь