Аферисти в ніжинських мережах

 

 

 

 

Останнім часом у ніжинських групах та на сторінках в соцмережах часто стали потрапляти на очі оголошення такого змісту : “Змушена/ий просити допомогу. Зараз нема можливості навіть придбати хліб. Потрібні продукти нам з дитиною. Допоможіть, хто чим може“. Текст може варіюватися, але зміст приблизно однаковий. Пишуть як “жінки” так і “чоловіки”, але насправді стать цих людей невідома. Зазвичай профілі закриті.

Якщо люди питають адресу, номер телефону чи цікавляться якимись іншими подробицями – автори таких “прохань про допомогу” їх відразу блокують або ігнорують, адже продукти їм не потрібні, а потрібно якомога більше “заробити” грошей обдурюючи людей.

Подібні прохання можуть також стосуватись допомоги на лікування дитини або особливої популярності зараз набрали фейкові збори на допомогу військовим. Багато аферистів, прагнучи заробити на людському горі, пишуть родичам пропавших безвісти, пропонуючи інформацію чи допомогу у пошуку.

Окремим видом шахрайства в соцмережах є фейкові продажі, акції, розпродажі та пропозиції роботи.

Від місцевих шахраїв не відстає і ворог.

У фейсбуці окупанти створюють низку груп, в яких нібито шукають зниклих українців, а насправді збирають інформацію. Щодня у таких групах десятки патріотичних постів, а також інформація про зниклих воїнів.

На зображенні може бути: товстий лорі та текст

Таким чином збирають інформацію про наших захисників, їхніх рідних, а також інформацію про те, де і за яких умов військовий востаннє виходив на звʼязок. Якщо ворог бачить, що українського захисника хтось шукає в мережах – ціна його обміну зростає в рази, а рідних можуть почати шантажувати, випитуючи стратегічно важливу інформацію.

Хочемо дати вам кілька порад, як не попастись на гачок шахраям.

1. Перш за все необхідно перевірити сторінку того, хто публікує допис. Звертайте увагу, чи сторінка не нова. Якщо вона створена сьогодні, а інформації там нуль – 100% шахрайство. Якщо вона створена не сьогодні, а давно, але на ній відсутні пости про допомогу і жодної реакції від друзів – 100% шахрайство. Сторінка закрита – шахрайство.

2. Зробити пошук картинки/фото у Гугл через Хром. Це не так важко і не забирає багато часу, зате врятує вас від звання “жертва шахраїв”.

3. Зробити пошук тексту у пошуковому вікні Фейсбук або Гугл. Вбийте буквально одне-два речення, ви будете здивовані.

4. Не вірити усім фото, на яких є маркування фондів. На жаль, є фонди, які створені саме для шахрайських зборів. Знову ж таки – повертайтеся до пункту 2 і 3.

5. Не вірити тим постам, де нема довідок. Питати за довідки – за такі питання відправлять у блок, зате ви будете точно знати, що це – шахраї. Довідки повинні бути добре відсканованими. Не раз впарювали довідки на зовсім інше ім’я і прізвище від того, що написано у самому тексті.

6. Звіряти номера рахунків, якщо ви знайшли по пошуку пост з таким же змістом.

7. Не слідувати емоціям і не вдавати з себе матір Терезу.

Будьте відповідальними!

Не корміть аферистів!!!!

У статті використані скріншоти з місцевих груп в соціальній мережі Фейсбук

Наталія РУЛЬОВА
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь