Думала, що рятує сина, і віддала незнайомцям 70 тисяч

На Чернігівщині діють так звані «телефонні» шахраї. Вони застосовують таку схему: телефонують (частіше уночі або пізно увечері) і повідомляють, що близька людина (син, дочка, племінник) потрапили в біду і потребують негайної допомоги.

Так, наприклад, вчора до поліції звернулась 82-річна мешканка Чернігова. Їй на телефон надійшов дзвінок з невідомого номера: незнайомий голос повідомив, що її син нібито потрапив у ДТП і на операцію необхідна велика сума грошей. Жінка одразу погодилась допомогти і назвала свою адресу. Через деякий час до неї прийшла невідома жінка і забрала у потерпілої 70 тисяч гривень.

Пізніше чернігівка зателефонувала сину і дізналась, що з ним все гаразд.

Зрозумівши, що її ошукала вона звернулась до поліції.

Нині поліція розшукує причетних до шахрайства у рамках розслідування кримінального провадження за фактом шахрайства. Щоб ви чи ваші літні родичі не розгубилися у екстреній ситуації, обговоріть з ними покроковий план дій. Надрукуйте його великими літерами. Наклейте або покладіть на видному місці.

Ось головні рекомендації:- Шахрай підганяє вас, вимагає передати гроші дуже швидко. Зупиніться! Покладіть трубку і спокійно все обдумайте.

– Одразу передзвоніть на номер дочки/сина/внучки. Як правило, з ними усе гаразд.

– Якщо не вдається швидко додзвонитися до рідних, випитуйте у незнайомців якомога більше деталей. Попросіть назвати прізвище, ім’я та по-батькові родича, який нібито потрапив у біду. Самостійно не повідомляйте жодної інформації незнайомцю!

– Щоб остаточно розвіяти сумніви – телефонуйте в поліцію чи лікарню, куди нібито потрапив родич. Там ви отримаєте достовірну інформацію.

Пам’ятайте: якщо незнайомець вимагає у вас терміново передати кошти – одразу телефонуйте на «102».

Поліція Чернігівської області

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь