І знову про борщ

 

 

 

 

«Чернігівщина туристична» вже писала про білий, класичний «Чернігівський» та борщ з малиною, проте у Новгород-Сіверському районі є ще один незвичний рецепт цієї страви, який ми не змогли пропустити. Мова йде про карильський святковий борщ «Квасок», який нещодавно внесли до обласного переліку нематеріальної культурної спадщини. Вперше він зʼявився на Чернігівщині у с.Карильське. Взагалі він є частиною кримської культури, та до нас він потрапив із сонячного півострова на початку 20 ст. Саме відтоді ця страва прижилась і стала невід ємною частиною святкового столу мешканців північного сходу Чернігівської області.

Назва цього борщу походить від особливого інгредієнта – бурякового квасу, який робили щонайменше за місяць до приготування цієї страви. Для цього брали 3-4 червоні буряки та один цукровий, різали його та заливали холодною водою, накривали полотняною серветкою, залишали,спочатку в теплі для бродіння, а далі виносили в льох.

Окрім квасу цей борщ ще готується з мʼяса (свинина, окіст), смальцю, цибулі та сушеної груші.

Для того щоб приготувати «Квасок» необхідно:

  1. Підготувати заздалегідь буряковий квас
  2. Обрізати окіст, мʼякоть порізати на шматочки і припустити на сухій пательні. З кісток зварити бульйон до напівготовності з додаванням квасу і солі.
  3. Цибулю порізати півкільцями і припустити на смальці (не смажити).
  4. Сушені груші на ніч залити холодною водою.
  5. В напівготовий бульйон додати груші і шматочки мʼяса і варити до готовності.
  6. В кінці вийняти кістки, обібрати мʼясо і повернути його разом з цибулею, спеціями в бульйон.
  7. Довести до кипіння, зняти з вогню.

Джерело: Обласний центр народної творчості.

Фото: ілюстративне 
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь