Мобілізація засуджених: хто не зможе вступити до війська в Україні

 

 

 

 

Верховна Рада під час засідання 8 травня ухвалила в цілому закон про добровільну мобілізацію засуджених. Водночас є винятки. 

Про це йдеться в законопроєкті №11079, пише “18000”.

Як засудженому потрапити на війну

У документі зазначено, що ув’язнені зможуть вийти на волю за умовно-достроковим звільненням (за рішенням суду) для проходження військової служби за контрактом на час дії мобілізації та воєнного стану. Вони мають написати заяву у своїй пенітерціальній установі, а потім пройти медогляд у в’язниці, після чого потраплять до центру територіального комплектування. Військова частина сама вирішуватиме, чи мобілізувати засудженого.

Які засуджені не підлягають мобілізації

Згідно з новим законом мобілізувати не зможуть осіб, яким залишилося більше ніж три роки терміну позбавлення волі. Тим, кому залишилося довше або довічно, – відмовлятимуть відразу без права перегляду. Також звільнитися від покарання для вступу до війська не зможуть депутати та частина топ-корупціонерів (із винятками).

Мобілізуватися не зможуть особи, які вчинили такі правопорушення:

  • злочини проти основ національної безпеки України;
  • умисне вбивство двох або більше людей, або поєднане зі зґвалтуванням чи сексуальним насильством;
  • зґвалтування, сексуальне насильство, розбещення неповнолітніх тощо;
  • тероризм;
  • водіння в нетверезому стані, що призвело до смерті кількох людей;
  • тяжкі корупційні правопорушення;
  • посягання на життя правоохоронців;
  • виробництво, купівля та розповсюдження наркотиків.

Як розглядають справи мобілізованих обвинувачених 

Журналісти медіа “NGL” у своєму нещодавньому розслідуванні виявили близько 11 000 кримінальних справ, розгляд яких зупинили через мобілізацію обвинувачених.

Журналісти проаналізували 400 довільно обраних справ і виявили, що близько ста обвинувачених (25 %) вчинили правопорушення вже у статусі військових. Із решти майже у 95 % випадках суди припинили розгляд справи після мобілізації обвинувачених. І лише у 5 % відмовились це зробити. Рішення судів у таких випадках оскарженню не підлягають.

Аналіз зупинених справ показує, що йдеться переважно про крадіжки, наркотики та важкі ДТП. Багато також стосуються корупційних злочинів: привласнення чи розтрати майна, хабарництво тощо.

Мобілізують у таких випадках не тільки чоловіків. Журналісти навели приклад, коли колишня суддя Людмила Яценко, яку звинувачують у хабарництві, уникала судових засідань. Мотивувала це тим, що стала доброволицею тероборони Козинської ОТГ на Київщині. Потім детективи НАБУ з’ясували, що блокпости, на яких чергувала Людмила, давно розформовані. Справу зупинили й досі не відновили.

Так само мобілізуватися намагався й обвинувачений у смертельній ДТП суддя Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир. Він навіть надавав листа від 163-го батальйону тероборони з Ніжина про готовність взяти його на посаду заступника командира роти з морально-психологічного забезпечення. Утім, суд залишив його в СІЗО, а розгляд справи продовжив.
Джерело: 18000

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь