росіяни питали: “Куди тікати?”. Перші кадри зі звільненої Балаклії 

 

 

 

 

8 вересня назва 27-тисячного міста Балаклія облетіла всі українські та зарубіжні ЗМІ. 

Населений пункт, що донедавна був відомим хіба вибухами на військових складах у 2017 році, став першим офіційно звільненим з-під російської окупації в Харківській області. Першим, на прикладі якого українська армія показала росії та світу: Україна йде у контрнаступ, а українські військові повертають синьо-жовті прапори до українських міст. 

Саме в Балаклії українські військові записали одне з найщемкіших відео цієї війни, коли під здертим російським бігбордом проступили слова Тараса Шевченка: “Борітеся – поборете! Вам Бог помагає”.

Місто прожило пліч-о-пліч з бурятами, ДНРівцями, ЛНРівцями пів року. Міський голова разом із сім’єю ще навесні втік у росію.

Усі ці пів року в місті не припинялися обстріли – зараз про них нагадують пробиті мінами будинки, розтрощений торговий центр навпроти міськради та всипані битим склом вулиці.

У Балаклії немає газу, води та світла. Нещодавно з’явився зв’язок і, відповідно, мобільний інтернет. 

Місцеві, в яких журналісти “УП” розпитували про життя в окупації, цікавилися, чи звільнила українська армія Куп’янськ, а після позитивної відповіді уточнювали: “А Херсон?”. Інші цікавилися, чи сильно від війни постраждав Київ. 

Про завмирання часу в Балаклії також говорять тутешні бігборди: на них, як і на Донеччині та Луганщині, й досі висять новорічні та різдвяні привітання. Усі шість місяців окупації в місті ходили гривні, а незадовго до деокупації в обігу з’явилися рублі. 

Контрнаступ української армії, як розповідають мешканці Балаклії, застав окупантів зненацька. Вони буквально розбігалися в різні сторони й зі страхом в очах питали місцевих: “А куди нам тікати?”. 

Наразі в місті працюють військові та правоохоронці, які збирають інформацію про всіх, хто допомагав окупаційному режиму.

Журналісти “УП” приїхали в Балаклію на шостий день після її звільнення. 

Цього дня в місті вкотре видавали гуманітарну допомогу (і не на всіх її вистачало) та розгрібали залишки старих прильотів. 

Буквально за 10 хвилин пішки від міськради поліцейські викопали з тимчасових могил тіла двох цивільних чоловіків. За попередньою інформацією, росіяни розстріляли їх на своєму блокпосту 6 вересня.  

Остання подія нагадує, що звільнення територій відкриває світові правду про злочини окупантів проти мирного населення.  

Як виглядає звільнена Балаклія та її жителі, які, попри все, чекали на повернення української армії – у репортажі “Української правди“.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь