На Чернігівщині зросла кількість випадків шахрайства: які «схеми» існують та як не потрапити на гачок

 

 

 

 

З початком російського вторгнення спостерігається тенденція до зростання випадків шахрайств під приводом нібито “оформлення грошової допомоги”. Про це повідомила речниця Нацполіції області Наталія Слабеняк.

З її слів, щодня до поліції надходить в середньому від однієї до п’яти заяв від мешканців Чернігівської області, які повідомляють про шахрайські дії щодо них.

«На Чернігівщині поширене так зване “банківське” шахрайство, коли незнайомці представляються співробітниками банківських установ та випитують секретні дані карток під приводом “захисту” рахунків (шахраї лякають тим, що в цей момент хтось намагається зняти кошти з вашої картки.»

Найпоширеніші шахрайські схеми:

  • Псевдобанкір телефоном повідомляє, що прямо зараз необхідно, нібито терміново, “переоформити” банківську картку, інакше її буде заблоковано.
    У всіх випадках шахраї випитують секретні дані картки, паролі. А отримавши їх – знімають кошти.
  • Нині на Чернігівщині поширилася нова шахрайська схема – оформлення так званої “грошової допомоги”. Переходячи за посиланням, яке пропонує отримати кошти, людина потрапляє на фішинговий сайт. Це двійник надійного легального сайту, розміщений за схожою електронною адресою – людина думає, що зайшла на сайт свого банку, а насправді – це сайт-двійник шахраїв, який візуально дуже схожий, адреса сайту відрізняється зазвичай всього на одну літеру. Якщо на такому фішинговому сайті людина вводить номер картки, мобільного телефону, паролі – шахраї можуть отримати доступ до її рахунків і зняти всі кошти.

Наталія Слабеняк наводить приклад: 20 жовтня мешканка Чернігівського району втратила 110 тисяч гривень, коли перейшла за посиланням в телеграмі про «грошову допомогу».

  • Ваш родич у біді“. Не нова, але досить поширена схема: людям телефонують шахраї, представляються працівниками правоохоронних органів та повідомляють, що близька людина абонента потрапила в біду або стала учасником злочину. Вимагають терміново надіслати певну суму коштів, щоб “вирішити питання”.
  • Оплата товарів під час купівлі в Інтернеті заздалегідь на банківську картку.

Найчастіше від дій шахраїв потерпають мешканці міст, каже Слабеняк.

В чому складність розкриття таких злочинів

Потерпілі не завжди одразу звертаються до поліції. У випадку купівлі-продажу товару люди можуть кілька днів очікувати, що товар все-таки надійде, навіть якщо продавець-шахрай зник.

Наприклад, чернігівець який перерахував 600 тисяч нібито за авто, звернувся до поліції лише через чотири дні після того, як перерахував шахраю кошти.

«У випадку “банківських” шахрайств та фейкових “грошових виплат” на встановлення конкретних осіб, причетних до шахрайств, треба більше часу в зв’язку отриманням поліцією інформації, що пов’язана з банківською таємницею. Крім того, шахрайські call-центри можуть знаходитися на непідконтрольній Україні території.»

Як не потрапити на гачок до шахраїв

Поліція закликає: не довіряйте повідомленням в соцмережах та телеграм-каналах, які закликають перейти за невідомим посиланням та ввести секретні дані банківської картки нібито для оформлення “грошової допомоги”.

Нікому ніколи не повідомляти секретну інформацію про свій банківський рахунок, паролі карток тощо. Всі операції щодо банківського рахунку (наприклад, переоформлення тощо) проводьте безпосередньо у відділенні банку.

Також поліція застерігає громадян від шахрайств під час купівлі-продажу товарів в Інтернеті: не перераховуйте незнайомцям кошти у якості часткової, або повної передоплати за товар.

У випадку підозрілих дзвінків чи повідомлень з незнайомих номерів “Мамо, я в лікарні, терміново треба гроші!передзвоніть на номер телефону сина/чоловіка/брата, який нібито потрапив у біду. Як правило, з ним все гаразд. Або одразу ж передзвоніть на лінію “102“.

«Розкажіть рідним і близьким, особливо людям літнього віку, про найпоширеніші шахрайські схеми. Поліція рекомендує скласти покроковий план дій для родичів похилого віку – що робити, якщо телефонує незнайомець і лякає нещастями тощо

Суспільне

Фото ілюстрове

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь