Сім місяців Україною курсує спецпотяг — він перевозить поранених із прифронтової зони

 

 

 

 

З березня Україною курсує санітарний потяг. Він вивозить людей із прифронтових міст і сіл у лікарні на заході країни.

Потяг запустила міжнародна організація «Лікарі без кордонів». За сім місяців він перевіз 2 000 людей — постраждалих від обстрілів і важкохворих, які не можуть отримати кваліфіковану допомогу вдома.

Редакторка «Бабелю» Юліана Скібіцька та фотограф Андрій Бойко провели ніч у потягу. Вони проїхали з Покровська до Вінниці.

Потяг

Двадцять восьме жовтня, шоста вечора. На залізничному вокзалі Дніпра незвично темно та малолюдно як для вокзала великого міста в годину пік. На першій платформі яскраво блимають маячки швидких і тьмяніють вогники цигарок. Кілька водіїв курять на пероні та переговорються:

— О котрій буде?

— Хвилина в хвилину ― має о 18:30.

— Довго будемо, як думаєш?

— Ну поки загрузимо, туди-сюди, може хвилин 20. Людей небагато.

Ми чекаємо на санітарний потяг, який їде з Покровська. Тут, у Дніпрі, він забере ще кількох пацієнтів і поїде далі у Львів. Уся поїздка займе трохи понад добу.

Потяг такий само темний, як і перон. Вікна в більшості вагонів непрозорі, тому через них не видно, що відбувається всередині. На деяких вікнах наліпки ― перекреслений автомат, це означає, що потяг перевозить цивільних.

Невисока темненька Альбіна Жаркова ― координаторка цього рейсу, на вигляд їй трохи за 35 років. Разом із працівниками швидкої вона стежить за тим, як пацієнтів кладуть у потяг. Сьогодні на цьому рейсі їдуть ще й поранені діти.

Спати ви будете тут, ― Альбіна заводить нас у порожній вагон. У ньому стоять кілька лікарняних ліжок, прикручених до підлоги, щоб не трясло в дорозі. Біля виходу ― апарат для виміру тиску і пульсу. — Цей рейс у нас напівпорожній, бо ми майже не забирали пацієнтів по дорозі [з Покровську]. Тому виділяємо вам цілий вагон.

Я думав, зараз хворі зайдуть, а тут цілком здорові, ― дивиться на нас і сміється провідник Михайло, який завідує вагоном. Він працює тут з першого дня.

Різні тут були люди, ― продовжує він. ― Одного разу до вагона не можна було зайти. Люди пробігали його, не зупиняючись.

Чому? ― питаю я.

Везли людей з гангреною. Літо, спекотно. Забинтували, але потім процедури, помити ― треба знову розбинтувати. Уявляєте, який стояв сморід? Але що поробиш. Ти ж їх з потягу не викинеш, не залишиш. Наші люди.

У потягу вісім вагонів, з них тільки у трьох пацієнти. На кожному рейсі по-різному, пояснює Альбіна: колись вони везуть більше людей, колись менше. Багато залежить від ситуації на фронті та обстрілів. Наприклад, коли росіяни обстріляли залізничний вокзал у Краматорську, потяг вивіз десятки людей. Багато хто був із дітьми.

Спочатку ми працювали без перерви, ― пояснює Альбіна, проводячи нам екскурсію потягом. ― У першу поїздку в нас було лише три лікарі на рейсі, і на кожного з них по родині. Рейс закінчився ― і ми відразу, без відпочинку йшли на новий. Зараз вже простіше, і людей вистачає. Тому потяги ходять за розкладом — двічі на тиждень.

Вагони повністю переобладнані під потреби пацієнтів. Замість звичних купе ― широкі лікарняні койки. Половину іншого вагона займає кухня, де лікарі можуть поїсти. Ще в одному ― величезний генератор для безперебійної роботи апаратів ШВЛ і реанімації. Реанімаційний вагон ― у самому кінці, тут сьогодні везуть поранених дітей з Донецької області. Частина вагону закрита білим простирадлом, і ми туди не підходимо.

На відкритій частині стоїть лише одне ліжко, на якому лежить дуже блідий хлопчик років шести. Поряд із ним стоїть мама, яка ніжно гладить його по руці. Я підморгую йому, коли проходжу повз, ― хлопчик ледь посміхається блідими губами. По вагону постійно ходять стурбовані лікарі в зелених медичних костюмах і світловідбивних жилетках.

Ви вивозите тільки поранених? ― питаю я в Альбіни.

Ні, не тільки, ― відповідає вона, поправляючи ліжко одному з пацієнтів. ― У нас є кілька категорій. Це й поранені, і лежачі хворі, і люди з важкими хворобами. А ще так звані соціальні пацієнти ― люди старшого віку, в яких немає рідних, дому. У нас велика мережа волонтерів у різних містах. Вони забирають людей, які потребують допомоги, і привозять їх у Покровськ ― звідти вже пацієнти потрапляють у потяг. А далі ми веземо їх на захід України.

У цьому питанні ми постійно на контакті з Міністерством охорони здоровʼя, щоб розуміти, де які є можливості в лікарнях. Намагаємося їх не перевантажувати ― наприклад, якщо минулий рейс був у Львів, то наступний вже буде у Хмельницький.

Люди

Ми заходимо в інший вагон, у ньому шестеро людей. Я питаю в лікарів, із ким можна поспілкуватися. Вони сміються:

Ідіть до номеру 18, ― каже молода лікарка. ― Вона завжди охоче зі всіма спілкується.

Ще й позитивна, ― додає інший лікар. ― Підніме вам зараз настрій.

Номер 18 ― це 70-річна жінка. На перший погляд, вона здається повною, але потім розумієш, що то через бандаж на животі. Жінка привітно посміхається беззубим ротом, коли ми підходимо. Її звати Тетяна Іванівна, вона з Краматорська. Попала під обстріл 17 вересня.

Якраз біля банку стояла, ― розказує Тетяна Іванівна. ― І тут ракета.

Чого ж ви ходили по вулицях під час тривоги? ― питаю я.

А як мені не ходити! А продукти хто купить? А в аптеку? Я саме в аптеку йшла.

Тетяна Іванівна жила у Краматорську сама, у неї немає ані дітей, ані чоловіка. Там вона прожила все життя. Під час обстрілу іі поранило в живіт. Я питаю, чому вона не виїхала.

Та хто мене десь чекає! Як у нас завжди казали, де народився ― там і згодився.

А вам не страшно було залишатися в Краматорську?

Нестрашно! А чого боятися? Щоб я ще боялася по своєму місту ходити! ― відповідає вона. Ще одна жінка з короткою стрижкою на ліжку позаду слухає нашу розмову і посміхається.Я всім кажу: я весною повернуся у Краматорськ, і ніхто мене не зупинить! Бач, що придумали! Де народилася ― там і буду помирати. Але помирати я не збираюся, ви не думайте. Ось мені бандаж наклали на живіт, я зараз почуваюся краще за всіх!

Я підходжу до жінки з короткою стрижкою. Це Катерина Павлівна із села Рубці під Лиманом, їй 71 рік. Худенька, у синьому халаті, який, здається, на кілька розмірів більший ніж треба, вона напівлежить на ліжку, кутаючись у вовняний плед. У руках тримає пластикову мисочку із залишками вечері. Побачивши нас, відставляє посуд і посміхається. Чотирнадцятого вересня, коли біля її села точилися запеклі бої, під час обстрілу жінка впала в погребі та зламала шийку бедра.

Сама лежала вдома півтора місяця, ― розповідає Катерина Павлівна і починає плакати. ― Потім приїхав Червоний Хрест і забрав мене до Краматорська. Я полежала там два дні в лікарні, а тепер їду до Львова.

У Катерини Павлівні велика сімʼя: два сини, дві дочки, пʼять онуків, нещодавно народився правнук. Майже всі зараз перебувають на окупованій території Донецької області. Коли у вересні в Лиманському районі почалися запеклі бої, родина виїхала, а тепер не може повернутися ― кажуть, що не випускають. Катерина Павлівна тоді їхати не захотіла ― залишилася на господарстві, та й собак кидати не хотіла.

Страшні бої були, страшні, ― продовжує розповідь жінка. ― Ще тоді, коли руські прийшли, було сильно, але ми знали, що зараз буде гірше ― бо вони [росіяни] не захочуть піти. Так воно і сталося. Літало постійно над моєю хатою, а потім як бахнуло ― і я впала. Два дні так пролежала сама, без води, без їжі, рухатися не могла. Чую, собаки скавучать, плачуть, а я встати не можу, тільки слухаю.

Катерина Павлівна витирає сльози, у неї трямтять руки. Я беру її за руку, жінка трохи заспокоюється і продовжує:

Потім сусідка прийшла, знайшла мене в погребі. Перенесла в хату і потім приходила до мене раз на день ― подивилася, як я, дала поїсти та пішла. Просила собак годувати, не знаю, годувала вона чи ні, але немає більше тих моїх собак… А потім волонтери мене знайшли, Діма і Тарас ― такі хороші хлопчики, дай їм бог здоровʼя, врятували мене. Я от думаю, як я вижила? Нащо бог мене все ж таки залишив?

Я кажу, що найстрашніше залишилося позаду. Катерина Павлівна ствердно хитає головою:

Правнук у мене народився. Я дочці одразу подзвонила, він у слухавку щось лопоче. Так хочеться його хоча б раз на руках потримати…

Надія

Вагон, де відпочивають лікарі та провідники, ― єдиний, що виглядає як звичайний купейний. Але ввечері тут майже нікого немає ― лікарі зайняті пацієнтами. Якийсь дідусь скаржиться на болі в животі. Лікарка міряє йому тиск і ставить градусник. Ми з Альбіною сидимо на вільному ліжку. Я питаю, як вона справляється з емоціями після кожного рейсу.

Мені дуже запамʼятався мій перший рейс. Тоді їхала велика родина з Маріуполя ― чоловік із дружиною, їхні батьки, дитина. Коли вони намагалися виїхати з міста, колону [в якій вони їхали] обстріляли. Дитина була на руках у дідуся на передньому сидінні, він її закрив собою, тому вона майже не постраждала. Усі інші постраждали сильно. І ти їдеш, слухаєш ці історії та розумієш, наскільки це все близько і поряд з тобою. Тоді, на самому початку, коли ми працювали щодня без відпочинку, часу на думки не було. Ти знаєш, що ти робиш і навіщо це робиш. І це рятує.

Альбіна із Сум. Закінчила медичний університет, працювала лікаркою, викладала. На початку повномасштабного вторгнення Суми були заблоковані. Альбіні вдалося виїхати за три тижні. Вона приїхала в Ужгород, а потім мала їхати за кордон.

Але щоразу я собі казала ― ну посиджу ще день в Ужгороді, ― посміхається Альбіна. ― І так ще день, і ще день. Я мала виїжджати в Латвію, мене там чекали, уже був квиток на руках, про все домовлено. Але я приїхала на кордон і зрозуміла, що не можу поїхати. Потім я побачила, що «Лікарі без кордонів» шукають людей. А мені завжди було цікаво працювати в міжнародній організації. Я відправила заявку, і мене взяли.

Вона швидко відповідає комусь на повідомлення і продовжує:

Коли я спілкуюся із закордонними колегами, вони часто дивуються тому, яка я спокійна. Не розуміють: у нас же війна, а ми посміхаємося, поводимося як завжди. Але ти маєш продовжувати жити далі. Життя ж не закінчилося.

На годиннику вже девʼята вечора, майже всі пацієнти сплять. В одному з вагонів лежить родина ― чоловік, жінка та двоє їхніх синів. Вони з Бахмуту. Росіяни безуспішно намагаються його захопити ще з липня і щодня нещадно обстрілюють. Через ці невдалі спроби Бахмут став настільки відомим, що про нього знає навіть Ілон Маск.

Жінку звати Юля, вона погоджується поговорити, але просить її не фотографувати.

Снаряд прилетів просто в ту кімнату, де ми сиділи, ― каже вона. Її ледь чутно, бо потяг монотонно постукує, а Юля говорить дуже тихо. ― У мене ампутація ноги, у чоловіка теж. Старшому в руку попало, у молодшого ― струс мозку.

Чому ви не виїжджали з Бахмуту? ― питаю я.

Ви ж знаєте, як буває: усе думали, може, пронесе. Било сильно, але до нас ніколи не долітало. Не хотілося їхати в нікуди, кидати будинок, усе, там усе наше життя. Я так виню себе, що ми не виїхали раніше…

Юля плаче, я ніяково топчуся на місці. Потім несподівано для себе кажу:

Ви ніколи не знаєте, як буде. Мені розповідали історію про родину з Чернігівської області. Вони пережили окупацію, а коли вже зайшли наші, вирішили виїхати на захід. Підірвалися на міні по дорозі ― усі загинули.

Юля мовчить. Мені здається, що я сказала якусь відверту безтактність, але жінка раптово погоджується зі мною:

Так, можливо, ви праві. От як в житті буває. Ми хоч живі залишилися. Повертатися, правда, немає куди. Нічого від будинку не залишилося.

Але головне, що ви всі живі. Тримайтеся. Усе буде добре.

Юля ледь посміхається і дякує. На прощання бере мене за руку і теж бажає сил. Каже, що зараз, як ніколи, усім потрібно триматися разом.

О шостій ранку ми приїжджаємо у Вінницю. Заспаний провідник Михайло нашвидкоруч готує нам каву. Потяг ще спить, Альбіна приходить нас проводжати.

Ви хоч поспали? ― питаю я її.

Трошки, ― хитає вона головою так, як зазвичай роблять дуже заклопотані люди.

Як минула ніч? Усе нормально?

Альбіна знову непевно хитає головою. Я згадую, що провідник Михайло говорив на початку рейсу, що пацієнтів везуть різних і не всі вони вдячні лікарям. А ще ― слова Тетяни Іванівні, що вона обовʼязково повернеться додому у Краматорськ. Більшості пасажирів цього потягу вже немає куди повертатися.

Бабель

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь