Лебеді, яких вже двічі врятували від смерті на озері, отримали будиночок 

 

 

 

 

У Городні на озері Циган­ському визволили з льо­дяної пастки лебедину пару.

Птахів із льодового полону визволяла ціла команда (зліва направо): командир ДПРЧ Андрій Сацюк, перший заступник міського голови Володимир Пінчук, начальник караулу Ігор Калач, водій Володимир Апанасько і Юрій Савоста, єгер Олег Гулевич

– Про птахів нам повідомили з міськради, — говорить началь­ник караулу 4-і Державної пожеж­но-рятувальної частини Ігор Ка­лач. — А гуди зателефонували не­байдужі люди, які переймалися до­лею лебедів.

Птахів ми виявили в промоїні серед льоду. Вони були знесиле­ні, але все одно намагалися втек­ти. На поміч нам (крім п’яти ряту­вальників, був задіяний ще єгер із місцевого осередку УТМР. — Авт.) прийшли два рибалки. Спочатку впіймали лебедя, потім лебідку. В обох були ушкоджені крила.

Як з’ясувалося пізніше, це ті самі лебеді, яких рівно рік тому (у грудні 2021-го) врятував мешка­нець Городні Василь Чигринець. Через травми крил вони не могли літати. Василь, приїхавши порибалити, виявив їх теж у промоїні. Вона зменшувалася буквально на очах, бо стояв мороз. Поряд на сні­гу виднілися лисячі сліди. Чоловік забрав лебедів додому. У зоопарк їх не взяли, тож доглядав за пта­хами разом із 82-річною матір’ю. Сусіди допомагали кормами. З ча­сом лебеді почали звикати до но­вих умов, навіть на вулицю вихо­дили, але все одно боялися людей.

Василь Чигринець і врятовані ним лебеді (2021 рік)

Пережили зиму. Весну, літо, осінь провели на озері. Тепер істо­рія повторилася.

— Що буде з ними далі? — за­питую Ігоря Вікторовича.
— Ми передали лебедів першо­му заступнику міського голови Володимирові Пінчуку, який теж ви­їжджав із нами на озеро. Чув, що для них уже облаштували прихисток.

— Не просто прихисток, а спо­рудили спеціальний будиночок бі­ля будівлі відділу освіти міської ради. Відгородили птахів метале­вою сіткою, на підлогу насипали тирси, поставили води. Приноси­мо їм з дому зерно, овочі. Птахам тут зручно і тепло. Потроху звика­ють. Тим більше що їх не залиша­ють наодинці – діти, які приходять на гуртки, тепер відвідують і лебе­дів. Вони вже встигли стати загаль­ними улюбленцями, — розповіли у відділі освіти міської ради.

Із задоволенням переповіда­ють історію про лебедів-щасливчиків і дорослі городнянці: усім зараз надзвичайно хочеться позитивних емоцій.

Джерело: газета “Гарт”, від 15.12.2022, Марія ІСАЧЕНКО

gorod.cn.ua

Центральне фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь