8 Березня: коли відзначати жіноче свято?

 

 

 

 

Сьогодні, 8 Березня – це свято жіночності, ніжності та весни. Проте варто пам`ятати, що цей день виник за зовсім інших обставин. Зокрема, через неодноразові спроби жінок привернути увагу до гендерної нерівності в суспільстві та відійти від патріархальних звичаїв.

У 1977 році Генеральна Асамблея ООН закликала всі країни проголосити будь-який день – Міжнародним днем боротьби за права жінок, у залежності від історичних та національних традицій.

Сьогодні 8 Березня на державному рівні святкує лише 24 країни.

12 країн на не державному, там цього дня немає вихідного, а чоловіки не поспішають вітати жінок квітами та подарунками, адже вони відзначають День боротьби за права жінок.

Жіночий день у сучасній для українців інтерпритації виник за часів комуністичного режиму в пропагандистських цілях. Зокрема Радянський Союз нав`язував суспільству свою модель поведінки та місця жінки у світі.

Восьме березня з’явилося як день боротьби за права жінок ще до появи комуністичного тоталітарного режиму. Було вихолощено суть – тобто день весни, день краси жінок і так далі, це було брутальне розчавлення тієї ідеї, яка була, – боротьба за права жінок: соціальні, політичні, економічні, от в чому справа” – у коментарі Суспільному розповів представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

Зараз Україна маштабно відмовляється від радянської спадщини. Соціологічна група “Рейтинг” провела опитування та розповіла, що за останні 10 років все більший відсоток українців не святкує 8 Березня. За результатами це 20% опитаних.

Крім того, до Верховної Ради України внесли законопроєкт, розроблений шістьма народними депутатами, з пропозицією скасувати Міжнародний жіночий день 8 Березня як державне свято й вихідний. Натомість встановити 25 лютого – День української жінки.

Напередодні жіночого дня, який все ще святкують 8 Березня, “Нежатин” вирішив дізнатись у ніжинців коли ж всетаки варто його відзначати?

Щоб проголосувати перейдіть за посиланням: http://nezhatin.com.ua/opytuvannya/

Результати згодом.

У статті використані цитати із матеріалів suspilne.media

Фото з мережі

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь