“Ми лишилися майже всього врожаю”: на Чернігівщині у селян погоріла городина після обробки поля хімікатами

 

 

 

 

В Олишівці на Чернігівщині у селян погоріла городина після обробки поля хімікатами з агродрона. Люди почали скаржитись на погане самопочуття.

Начальник головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен розповів Суспільному, що у селі зараз працює спеціальна комісія, яка розслідує інцидент. Лаборанти мають взяти зразки агропрепарату у фермера, який здійснив обробку, після цього людям можуть дати рекомендацію, чи безпечно їсти городину з присадибних ділянок. Цей процес може бути тривалим, сказав Павлішен.

Виконувачка обов’язків сільського голови Людмила Пекур говорить, про проведення таких робіт громаду не повідомили. Яка компанія обробляє землю у цій частині села, точно не знає. Орендарі загалом використовують близько двохсот дев’яти гектарів пайової землі.

Агрофірма нас не попереджала, може вони надсилають на електронні адреси листи. Таких листів до нас не надходило, факту, що вони будуть обробляти, ми не знали“.

Виконувачка обов’язків сільського голови Людмила Пекур
Виконувачка обов’язків сільського голови — Людмила Пекур. ФОТО: Суспільне Чернігів

У селі від сільських хат до поля, засіяного рапсом, менш як десять метрів, розповідає місцева жителька Валентина Дейнеко. Вже близько 30 років землі пайовиків біля будинків обробляє агрогосподарство. У попередні роки культури обробляли тракторами, які розпилювали хімікати. Цьогоріч, зі слів місцевих жителів, поле поливали із агродронів.

“Забігла внучка і каже, що бабуся, мабуть, летять шахеди“.

Жителька села
Жителька села — Валентина Дейнеко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Вперше люди побачили дрони над полем 1 липня.

летить дрон
Скріншот з відео очевидців як летить дрон. ФОТО: Суспільне Чернігів

“Вони пояснили, що поки випробують, як будуть вони використовувати дрони, щоб їм вибрати безпечну відстань від наших осель”, — каже пані Валентина.

Через декілька днів люди помітили жовті плями на листках дерев та рослин на своїх городах. Зараз, зі слів Валентини, збір городини, ягід та фруктів припинили. Люди скаржаться на погіршення самопочуття, пов’язують це із розпиленням хімікатів на полях.

Ми лишилися майже всього врожаю. У нас горить вся трава, горять всі ягоди погоріли. Через те, що ніхто не попереджав, діти поїли цих ягід. Тепер у мене внучка із температурою два дні, з отруєнням, так лікар сказав“.

погоріли рослини
Жовті плями на листках рослин. ФОТО: Суспільне Чернігів

Жителька села Олександра Приліпко каже, що в неї наявна алергія.

Я алергічна. Тільки вони оброблять, я ховаюсь три дні в хаті, і все одно, у мене ніс та горло опухає та чешеться обличчя, у мене сип знов пішла“.

Жителька села Олександра Приліпко
Жителька села — Олександра Приліпко. ФОТО: Суспільне Чернігів

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області були на місці обробки. За словами начальника управління Юрія Павлішена, вони підтвердили факт використання агропрепарату. Та створили спеціальну комісію для подальшого розслідування.

“Із того, що там видно, дійсно, правила могли бути порушені в частині того, що не дотримувався санітарний розрив між населеним пунктом і тою ділянкою, яка оброблялась за допомогою авіаційного транспорту. У цьому випадку там кілометр повинен бути, як мінімум“.

Начальник головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен
Начальник головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області — Юрій Павлішен. ФОТО: Суспільне Чернігів

Препарати, якими обробляли поля можуть нести значну небезпеку для людини, проте наразі, точно сказати, яким препаратом це робили, у Держспоживслужбі не можуть, вони мають взяти проби в агрофірми. Це довготривалий процес.

У селян згоріла городина через обробку поля
Погорілі листки через обробку поля. ФОТО: Суспільне Чернігів

Юрій Павлішен каже, що рекомендувати споживання рослин він не може.

Місцеві жителі звернулись до правоохоронців, у пресслужбі ГУНП Чернігівської області повідомили, що звернення внесено до єдиного обліку, наразі тривають перевірки. Голова чернігівської РВА Андрій Попик сказав, що жодних дозволів для проведення робіт у повітрі вони не надавали. У воєнний час польоти дронами заборонені, додав чоловік.

Голова Чернігівської РВА Андрій Попик
Голова Чернігівської РВА — Андрій Попик. ФОТО: Фейсбук-сторінка Андрія Попика

Детальніше дивіться у сюжеті:

Фото ілюстрове

Суспільне

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь