“Дай п’ять!” – у Ніжині діє центр для особливих дітей

Особливі дітки… Які вони?… В кожного – свій світ, і не всіх вони в нього впускають… Іноді дуже непросто віднайти “ключика” до такої маленької особистості, подружитися з нею, навчити, допомогти, але як це важливо і потрібно!..

Мало хто знає, але у Ніжині ось уже більше року діє корекційно-реабілітаційний центр для дітей з порушеннями мовленнєвого і психічного розвитку. Уже сама назва центру “натякає” на дружні стосунки – “Дай п’ять!”. А очолює заклад – молода, але дуже цілеспрямована директорка Марія Лежньова. Пані Марія у розмові з журналістами Нежатину розповіла, чим живе центр та з ким працює.

– Пані Маріє, з якими дітками працюєте?

-Найбільша частина нашої аудиторії – це діти з розладами аутичного спектру. Але не лише вони. Працюємо з різними дітками. Траплялося, що до нас потрапляли і діти з синдромом Дауна, й з затримкою психічного чи мовленнєвого розвитку, з ДЦП… Кожного намагаємося обігріти. Звикаємо, вони стають частинкою нас, а ми ділимося з ними теплом долонь та сердець.

-З якою віковою категорією займаєтесь?

-Від півтора року і до повноліття.

-Розкажіть, як саме налаштовано робочий процес у центрі.

-Ми практикуємо комплексну реабілітацію. Одразу скажу, що це складно. Щоб робота була максимально ефективною, ми створили команду спеціалістів різного профілю. Відбір фахівців тривав довго. Я підбирала не навмання, а вивчаючи найефективніші та найсучасніші методи корекції аутизму.

На сьогодні у нас працюють поведінковий терапевт (або АВА-терапевт), їх троє – практичний психолог – сенсорний педагог – масажист – логопед. Наша фахівці сертифіковані та дипломовані, і влаштовуємо дітям заняття таким чином, щоб вони могли відвідувати декілька спеціалістів. Заняття проходять як індивідуальні, так і групові. Тобто на занятті присутні й спеціаліст, і дитина. На групових у нас діють так звані інклюзивні групки по 3-4 дитини. Ми формуємо невеликі групи спеціально, щоб поступово готувати діток до школи і взаємодії у класі з вчителем. Заняття проходять від півгодини і до 1,5 години за одне, в спеціально обладнаних кабінетах. На сьогодні у нашому розпорядженні 4 кабінети, але в робочих ми планах є ще один додатковий кабінет, тобто буде більше послуг, більше можливостей для наших вихованців.

-Маріє, кому належить ідея відкриття такого центру в Ніжині?

-Мені. Я – чернігівка. З Ніжином познайомилася за часів навчання в НДУ Гоголя на спеціальності клінична психологія. Коли я вже здобула фах поведінкового аналітика і працювала з особливими дітьми, до мене прийшло сумне усвідомлення того, що у Ніжині для дітей з аутизмом або затримками психічного чи мовленнєвого розвитку не було майже ніяких послуг, які можна було б вважати ефективними. Так, були логопеди, дефектологи, а от місця, куди б батьки могли привести дитину і отримати комплексну кваліфіковану допомогу не було.

Так і створили… Пам’ятаю, як тільки-но я розмістила оголошення, що працюю і приймаю діток, одразу записалося багато клієнтів, і мене це вразило: наскільки Ніжину не вистачало такого закладу. Спочатку я працювала одна, але мені дуже допомогали мої ніжинські друзі психологи Тетяна Судак та Євгеній Ведмідь. Це мої партнери, з ними ми починали, і я не втомлююся дякувати їм за підтримку.

Поступово проєкт “став на ноги”, долучилося багато клієнтів, відповідно зросла відвідуваність, ми підключили інших спеціалістів, масштабувалися, розвивалися, поки не перетворилися на повноцінний центр, яким він є нині.

В центрі діє грантова програма, розкажіть, в чому її суть.

-Переваги нашого центру – не лише сучасне обладнання, хоча це теж має неабияке значення. Грантова програма профінансувала нам можливість приймати дітей, батьки яких не можуть оплачувати заняття. Це діти із вразливих категорій населення. Гратодавці профінансували пільги для таких діток щонайменше на півроку. Підкреслю: по закінченню цього терміну ми не перериватимемося, а шукатимемо інші доступні шляхи: гранти, або інвесторів, чи власними силами створимо на нашому підпримстві такий собі гаманець, куди всі зможуть складати кошти на заняття для таких категорійних діток.

-Маріє, для Вас ваша робота – це покликання, чи не так?

-Так… Бо щоб працювати в нашому корекційно-реабілітаційному центрі, треба мати мрію, покликання допомогти особливим діткам, щоб після роботи з тобою, йдучи з центру, вони були настількі адаптовані, соціалізовані й навчені, щоб це життя не було для них стресом і стражданням.

Моя ціль – полегшити їм життя і допомогти.

Моя особиста мотивація – я не є мамою дитини з аутизмом, але прекрасно розумію і можу уявити, через що проходять батьки особливої дитини чи сама дитина. Своїх діток я поки що не маю, але в мене є багато знайомих, які народили дитинку з РАС. Не зі слів знаю, який це слід на все життя, як така малеча потребує допомоги і як це, на жаль, не розвинено в нашій країні.

Більшу частину часу я сприймаю себе не як директор, а як психолог, терапевт, і більше часу я думаю про корекційну роботу, а не директорські справи.

Так, дійсно, наш корекційно-реабілітаційний центр – моє покликання, те, до чого воліє душа, а не якийсь бізнес. Сфера роботи з дітьми з особливостями розвитку дуже спеціфічна… Якщо відкриваєш підприємство лише заради прибутку, то його там не буде однозначно. Тут інша ситуація – нашою справою треба жити, щоб мотивацею був не заробіток, а щире бажання допомогти дітям.

Центр знаходиться за адресою: вулиця Богдана Хмельницького, 37.

Робочий телефон 0931487217

Спілкувалася Валентина Пильник

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь