Що приховує Ніжинська міська лікарня?

Чи знаєте ви, що не тільки діяльність органів державної влади має бути прозорою?

Щороку держава виділяє кошти на закупівлю ліків. Сотні лікарських засобів, оплачених державою, доступні для лікування хворих. На жаль, пацієнти не завжди знають про наявність безкоштовних ліків у їхніх лікарнях.

Міністерство охорони здоров’я наголошує, що інформація про залишки ліків і медвиробів, що закуповуються за бюджетні кошти, має бути доступною. Навіть нормативний акт відповідний є.

Згідно до Наказу МОЗ України від 02.06.2016 № 509 “Про здійснення заходів з контролю використання лікарських засобів та медичних виробів, закуплених за бюджетні кошти” керівники закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління МОЗ України, які є одержувачами лікарських засобів та медичних виробів, закуплених за бюджетні кошти повинні забезпечити розміщення на персональних офіційних сайтах інформації, щодо потреби, стану забезпечення, наявних залишків лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуються за бюджетні кошти та забезпечити щотижневе оновлення на офіційних  сайтах інформації.

Дуже гарний наказ: відмовили комусь в медзакладі в ліках, які входять в той чи інший пакет медичної допомоги, кажуть «нема в нас такого» – зайшла людина на сайт, подивилась і каже – так ось вони, є.

Наша редакція вирішила дізнатись, чи виконується цей наказ в лікарні нашого рідного міста Ніжина.

Зайшовши на офіційний сайт Ніжинської міської лікарні, ми довго шукали  хоча б якусь інформацію про наявні лікарські засоби, але так її і не знайшли.

 «Добре, – подумали ми, – може є ще якісь варіанти оприлюднення інформації і Ніжинська центральна міська лікарня імені М. Галицького використовує саме його?».

Дійсно.  Є такий сервіс «Є ЛІКИ», на якому кожен пацієнт може перевірити наявність лікарських засобів у своїй лікарні.

На сайті зазначено, що приєднання до ініціативи свідчить про відкритість та готовність керівництва до якісних змін у сфері охорони здоров’я. Долучення до ініціативи виводить з тіні інформацію про те, як використовуються у лікувальних установах дороговартісні лікарські засоби та медичні вироби, які закуповуються за державні кошти. Полегшує контроль за розподілом та використанням ЛЗ представникам місцевої та центральної влади. Участь у проекті автоматизує виконання Наказу МОЗ 509 від 2.06.16 для області та надає безкоштовну для ОДА та лікарень підтримку ресурсу.

Здійснивши пошук по сайту Є ЛІКИ ми дійсно знайшли інформацію про наявність лікарських засобів та виробів медичного призначення. Але є один нюанс. Лікарня не оновлювала дані більше 90 днів.

Чому це відбувається можна тільки здогадуватись. Але на фоні деяких новин (наприклад про «зникнення» препаратів інсуліну, про яке писало видання «Вкорінь») виникає  питання: чи просто це службова недбалість, або ж це тільки вершина айсберга, яка приховує більш вагомі  порушення.

Наталія Рульова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь