Обладнання для систем опалення: значення, види, поради з вибору

Якість обладнання для систем опалення відіграє важливу роль у забезпеченні ефективності системи та економії енергоресурсів. Однак велика кількість доступних рішень може зробити вибір відповідної техніки складним завданням. У цій статті ми пропонуємо загальний огляд опалювального обладнання, розглядаємо різні сучасні прилади і комплектуючі та надаємо корисні поради щодо вибору оптимального рішення для вашого будинку чи офісу.

Чи можна обійтись без обладнання для опалення?

Враховуючи характер клімату України, у більшості випадків опалення — це необхідність. Також в нас існують законодавчі вимоги, які передбачають обов’язкове встановлення опалення відповідно до стандартів безпеки та ефективності. Без теплопостачання залишають тільки ті приміщення, що не використовуються взимку. 

В деяких випадках вдома можна обігріватись традиційною піччю або іншими застарілими методами теплопостачання, але:

  • Переконайтеся, що таке опалення буде безпечним, врахуйте ризики, пов’язані з установкою та експлуатацією альтернативних опалювальних систем.

  • Розгляньте ефективність рішення. Продумайте, скільки кімнат можна бути нагріти, і чи зможете ви відмовитися від приміщень, які будуть нагріватися недостатньо.

Складові водяної системи опалення та їхнє значення

У системі опалення всі комплектуючі відіграють певну роль. Правильний вибір та монтаж цих складових забезпечить ефективне та комфортне життя протягом кількох років.

  1. Серце системи та джерело тепла: котел, бойлер, тепловий насос тощо. Саме ця установка нагріває теплоносій та воду для гарячого водопостачання.

  2. Теплоносій: вода чи, наприклад, антифриз. Його задача — захопити тепло та рознести його по усій опалювальній площі.

  3. Труби, що переносять рідину від джерела тепла до радіаторів або конвекторів. 

  4. Радіатори, фанкойли та конвектори призначені для випромінювання тепла у приміщеннях. Вони часто розташовуються поблизу вікон або в інших місцях, де може відбуватись втрата тепла. Схожим чином до водяної системи підключається «тепла підлога».

  5. Насос, якщо необхідна примусова циркуляція теплоносія у системі.

  6. Різноманітні регулятори температури та датчики та все для того, щоб контролювати потужність опалення в приміщенні. Можуть бути з ручною чи автоматичною системами управління.

Яке ще буває опалювальне обладнання?

Що, якщо відмовитися від класичної трубопровідної системи опалення? Так, це теж можливо. Ви можете використовувати ці прилади самостійно чи у комбінаціях з іншими системами. 

  • Інверторні кондиціонери та повітряні теплонасоси — варіант повітряного опалення, особливо популярний у південних регіонах;

  • Автономні електричні чи (більш економічні) газові конвектори;

  • Пересувні чи навесні електричні радіатори;

  • ІЧ-панелі, що швидко нагрівають насамперед предмети, а не повітря;

  • Електричні системи «тепла підлога»;

  • Тепловентилятори, теплові пушки тощо.

Як вибрати слушне обладнання для систем опалення?

Насамперед професійна компанія dbuy.ua рекомендує зробити розрахунки та визначити необхідну потужність агрегата — параметр сильно залежить від об’єму приміщення та якості ізоляції. Також потрібно знайти найдоступніший у вашому випадку тип палива. Це може бути природний газ, дрова, пелети, електроенергія чи альтернативні джерела, такі як сонячні промені та тепло ґрунту. 

Визначте, який тип теплопостачання найкраще підходить для вашого будинку: схема з радіаторами, конвекторами, тепловим насосом чи котом; розгляньте автономні прилади чи інші рішення, зокрема ті що ми згадували раніше. Знайдіть переваги та недоліки кожного варіанту.

Встановіть бюджет, який ви готові виділити на систему опалення: її проєктування, закупку обладнання та монтаж, а також експлуатацію та обслуговування. 

Зверніть увагу ціну, клас, бренд, якість, функціонал та інші характеристики всіх комплектуючих для опалення. Краще вибирати надійні енергоефективні прилади відомих виробників, які мають відповідну гарантію та післяпродажне обслуговування.

Не соромтеся звернутися до спеціалістів з теплопостачання та побутового мікроклімату. Тільки профі зможуть врахувати особливості приміщень, надати грамотну консультацію та допомогти вам із правильним вибором.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь