Не на ЗСУ, а на панелі, стільці та кондиціонери: бюджетні питання останньої сесії

Чергова 34 сесія Ніжинської міської ради вражала лицемірством і фальшивістю. Так і є, адже десять мільйонів, які могли б допомогти нашим захисникам, підуть на потреби, про які мовчали роками, і от саме зараз, під час цієї війни, вони стали нагальними… Прикро, що у всіх депутатів, крім двох, які пробували “достукатись” до свідомості присутніх, ніби полуда перед очима… Нічого не бачать і не чують, а тільки схвально кивають на кожне слово міського голови.

Керівництво міста мало не щодня по кілька разів наголошує на тому, як вони допомагають ЗСУ. Хоча жодного звіту по цим сумам, незважаючи на звернення депутатів, керівництво міста так і не надало. Просто називається сума – 1 млн грн, а звідки і куди – все вкрито мороком…

Ми не будемо зараз заглиблюватись у нюанси такої допомоги, мова йде про питання бюджетні, з яких вчорашня сесія і почалася. Серед цих питань було чимало суперечливих, і депутат Сергій Охонько, який балотувався від політичної партії “Батьківщина”, розпочав свій виступ з метою внести корективи і переконати депутатів затвердити лише першочергові, дійсно потрібні речі, а решту таким чином вивільнених коштів направити на закупівлю дронів для наших військових.

“Близько 3 млн – на дошки, 450 тисяч – на стільці, півмільйона на двері для вбиралень у закладах освіти, думаю, можуть почекати, – підкреслив Сергій Миколайович. – Пропоную залишити дійсно важливі на сьогодні, такі як виділення коштів на ремонт даху в школі № 7, на джерела безперебійного живлення, виплати дітям-сиротам. Усі інші – а це близько 6 млн грн – перенаправити на ЗСУ”.

Зекономити можна було і в деяких питаннях, що стосуються комунальних підприємств: на їх підтримку ми витрачаємо з бюджету десятки мільйонів гривень, бюджет повторно платить їм гроші за виконання робіт. Враховуючи реалії сьогодення, цей пункт можна призупинити, а кошти знову ж таки направити на допомогу військовим.

Ще одне проблемне питання, яке підняв Сергій Охонько – це встановлення кондиціонерів у палатах міської лікарні на суму 1 млн. грн. Сергій Миколайович нагадав, що на сьогодні немає ні офіційних листів, ні технічних завдань з вимогами, які це мають бути кондиціонери. На лист з обласного управління щодо потреби в кондиціонерах Ніжинська міська лікарня в особі Ольги Швець не надала жодної відповіді.

Виходить, що метою цього запиту було з’ясування потреби в кондиціонерах по області, щоб зрозуміти фінансування з цього питання, і можливості отримання коштів від донорів або ж, як варіант, і отримання фінансування з державного бюджету. Однак наші депутати вирішили все ж таки за власні кошти та ніжинців, за рахунок міського бюджету поспішити і придбати ці кондиціонери. Хтозна, можливо, хтось із депутатів або ж керівництва лікарні був дуже зацікавлений в цьому тендері?..

1 млн грн – це значні кошти. Нерозумно було б просто закупити кондиціонери, аби були, тим паче, всі розуміють, що в палатах кондиціонер не очищує повітря і не має припливу повітря. Це означає, що бактерії, які є в приміщенні, нікуди не зникають. Тож логічно було б спочатку отримати чіткі поляснення від НСЗУ щодо того, якою має бути вентиляція в палатах, а потім вже витрачати кошти. Чи не так?..

Доволі немалу суму – більше 5 млн грн – хочуть виділити міськводоканалу. На засіданні бюджетної комісії його очільник О. Марсов просив підтримати підприємство, щоб те мало змогу оплатити електроенергію. В іншому випадку вже з початком нового року все місто ризикує опинитися без води….

Незрозуміла ситуація – з підприємства йдуть оборотні кошти і вкотре за бюджетні гроші ми поповнюємо ті фінансування, щоб вони знову перенаправлялися до Кам’янська чи якихось інших фірм, які пов’язані в схемах.

Депутату Сергію Охоньку нервово не давали закінчити виступ, аргументуючи порушенням регламенту і забувши, що бюджет – це вкрай важливе питання, і рішення по ньому мають бути виважені. З’являється відчуття, що завдяки коштам із ПДФО у бюджеті накопичилася велика сума, і адекватна влада направила б ці кошти назад військовим, на закупівлю всього необхідного, на передову, де точаться бої, а наша місцева влада, ймовірно, користуючись цим, відправляє ці кошти на закупівлі, й всім зрозуміло, для чого це так…

Слово взяв депутат Віталій Кубрак (балотувався від політичної партії “Рідний дім”), який нагадав Марсову, що ще недавно той обіцяв прибуток на підприємстві, а натомість просить гроші на витрати по електроенергії – як так?

Крім того, Віталій Михайлович висловив здивування, чому міський голова ніяк не реагує на те, що відбувається в роботі його підлеглих (допити, обшуки, підозри)… “Вчиніть, як в Європі, та й загалом у всьому цивілізованому світі: покладіть свої посвідчення на стіл й відстороніться від роботи на час розслідування, – порадив В. Кубрак. – Це стосується керівників КП, по яким порушені кримінальні провадження, секретаря міської ради Ю. Хоменка і заступника міського голови Ф. Вовченка”.

Очільниця Управління освіти Валентина Градобик і одночасно депутат від команди мера та партії “За майбутнє” у своєму виступі емоційно доводила, що немає нічого поганого в тому, що виділяються 2 млн 100 тис грн на інтерактивні панелі для навчання школярів. На сьогодні, з її слів, місто має лише одну таку панель на всі 15 закладів середньої освіти.

“Купимо ми біологічну лабораторію й інтерактивну панель, – доводила В. Градобик, – а сісти на чому? У нас не вистачає парт і стільців. Тож вкладаючи гроші у заклади освіти, ми вкладаємо гроші у наше майбутнє”, – резюмувала пані Валентина. Все так. Тільки ж чому роками мовчали про ці потреби, чому раніше нікого не хвилювала відсутність меблів та лабораторії для гербаріїв? І тільки зараз, під час війни, це стало кричущою потребою?..

Стосовно стільців, про які зауважила очільниця управління освіти, ситуація трохи незрозуміла. На сьогодні певна кількість дітей знаходиться на дистанційному навчанні, до того ж деякі школи (№4, №12) – закриті. А там, звісно, залишилися стільці. Та й до цього часу їх закуповували…

Прикро, що керівник управління освіти відмовляється розуміти, що якщо ми зараз не допоможемо нашим ЗСУ і ворог прорветься далі, то ці інтерактивні дошки в нашому місті будуть навчати російських дітей з якутії чи бурятії…

Повністю підтримати управління освіти закликав депутат Хоменко Юрій (який балотувався від політичної партії «Опозиційна платформа – за життя»). З приводу ситуації з Водоканалом, депутат Хоменко заявив, що хоче максимально відсторонитися від цього, бо розбиратися тут – це робота правоохоронних органів. “По-європейські – це не ходити на роботу, коли відсторонив суд, – наголосив Хоменко. – А поки цього не сталося, хай ходять, щоб прогулів не було. Давайте не зациклюватись”.

Таким чином, пропозицію Сергія Охонька не голосувати повністю за бюджет було відхилено.

“Два депутата продовжують створювати інформаційний шум, і я не буду коментувати відверту брехню, – висловився О. Кодола. – Наші повноваження, як органу місцевого самоврядування, це діяльність міста і благоустрій міста, це те, за що ми відповідаємо в першу чергу. Забезпечення шкіл, медичних закладів, благоустрій міста – це безпосередньо наша робота і відповідальність. У міру наших можливостей ми допомогаємо ЗСУ, і, я думаю, ми в цьому напрямку – як приклад для всієї області”

Вчорашня сесія показала справжнє обличчя багатьох депутатів. Там, де потрібно було проявити свою позицію і підтримати – ми побачили мовчання більшості депутатів щодо очевидних і правдивих звинувачень, але ж представники влади сиділи потупивши очі. То скажіть, чи потрібна така рада нашій громаді?..

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь