Серед зими ніжинка назбирала опеньок. Фото

На другий день лютого ніжинка Лариса Зубко назбирала в лісі «зимових опеньок». Так у народі називають їстівний гриб фламуліну, що росте на деревах. Світлинами з лісу під Ніжином жінка поділилась у групі «Грибники Чернігівщини».

«Нарешті і я відкрила сезон фламуліни. Прогулялись лісом, погода чудова, настрій прекрасний, – пише пані Лариса і додає. – Це дуже смачні, схожі за смаком на опеньки, гриби. Тому і називають їх «зимовий опеньок».

Відомо, що фламуліни або опеньок зимовий – їстівний гриб, який розпочинає плодоносити пізно восени і плодоносить практично всю зиму, якщо температура повітря не дуже низька. Цьому сприяє наявність слизу який захищає гриб від холоду, однак при великих морозах гриб не росте, але цікаво те, що його пошкоджені промерзанням клітини зрощуються і відроджуються при підвищенні температури повітря до позитивних значень.

В шапинках зимового опенька знайдено у великих кількостях антикоагулянти, що розріджують кров, гриб може бути корисним для людей які потерпають від тромбофлебіту, або кров яких швидко згортається. Досліди показали можливість використання даного виду для боротьби з раком.

"Зимові опеньки" збирають на Чернігівщині
"Зимові опеньки" збирають на Чернігівщині
"Зимові опеньки" збирають на Чернігівщині
"Зимові опеньки" збирають на Чернігівщині

Автор: Віталій Назаренко, фото Лариси Зубко

Час Чернігівський” 

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь