Ніжинський РЕМ застерігає: об’єкти електроенергетики в небезпеці

Із настанням весняно-літнього періоду громадяни починають господарювати на присадибних ділянках, подвір’ях, прилеглих та відкритих територіях за межами населених пунктів. І на жаль, часто таке прибирання завершується спалюванням залишків листя, сухої трави, і часто – навіть різного сміття. У такому випадку добрі наміри при наведенні чистоти і порядку можуть мати згубні наслідки для довкілля і здоров’я людей, а також, нанесення значних матеріальних втрат.

Ніжинський РЕМ звертається до населення  (землекористувачів) міст Ніжина, Носівки, Бобровиці та цих районів з метою забезпечення збереження і надійної роботи електричних мереж  (Постанова  КМУ від 04.03.1997  № 209 «Про затвердження Правил охорони електричних мереж» із змінами, внесеними згідно з  Постановою КМ  № 161 від 22.03.2017).

Спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожувати знищенню лісових насаджень, будівель, споруди житлового сектору, об’єктів господарювання (фабрики, заводи, автозаправні станції), енерго-розподільчого обладнання – трансформаторні підстанції, лінії електропередач та інше, так як по усіх цих районах проходять об’єкти електроенергетики. Низові пожежі  призводять до значної матеріальної шкоди та до тривалого відключення споживачів від електропостання. Нагадуємо, на відкритій території у безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я досягає 2-х метрів.

Охоронні зони електричних мереж встановлюються вздовж повітряних ліній електропередач, які являють собою  земельну ділянку з повітряним простором, обмеженим вертикальними уявними площинами, що розташовані з обох боків лінії від крайніх проводів за не відхиленого їхнього положення на відстані :

6-10 кВ – 10 метрів;

35 кВ – 15 метрів;

110 кВ – 20 метрів;

154кВ – 25 метрів.

Пам’ятайте статтю 194-1 Кримінального кодексу України. Умисне пошкодження об’єктів електроенергетики.

  1. Умисне пошкодження або руйнування об’єктів електроенергетики, якщо ці дії призвели або могли призвести до порушення нормальної роботи цих об’єктів, або спричинило небезпеку для життя людей,- карається штрафом від ста до двохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
  2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або загально небезпечним способом,- караються позбавленням волі на строк від трьох до десяти років.
  3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки,- караються позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти  років

При виявленні  обривів електричних проводів чи інших пошкоджень в електричних мережах необхідно негайно попередити всіх про небезпеку та терміново зателефонувати у колл-центр АТ «ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО» за номером  0-800-210-310, а при пожежі  – 101.

Також Конституцією України передбачено, що кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Згідно з чинним законодавством, ст. 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст. 27 ЗУ «Про рослинний світ», забороняється випалювання сухої рослинності або її залишків. Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, випалювання сухої природної рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною та іншою природною рослинністю, а також опалого листя у парках, інших природних екосистемах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 3 060 грн. до 6 120 грн. і на посадових осіб – від 15 300 грн. до 17 000 грн. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно – заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 6 120 грн. до 12 240 грн. і на посадових осіб – від 21 420 до 30 600 грн.».

Поряд з цим, нагадуємо про небезпеку для здоров’я людей, яку завдає вдихання диму від спалюваного листя та рослинності, і особливо – відходів. Адже навесні та влітку листя дерев не тільки очищає повітря та збагачує його киснем, а й накопичує з повітря пил та інші шкідливі речовини. Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється більше 9 кг мікрочасточок  диму. До їх складу входять пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали тощо, які осідають у легенях. Також вогонь знищує комах, потомство тварин, рослини, бактерії, мікроорганізми, які утворюють родючий шар землі. Внаслідок цього значно погіршується якість ґрунту, посилюються процеси ерозії і деградації земель, руйнується екосистема поля. Враховуючи вищезазначені наслідкиорганічне сміття – листя,  бадилля, траву – краще не спалювати, а закомпостуватизабезпечивши ґрунт необхідними поживними речовинамизробивши його родючішим, а все, що непридатне до вжитку в обійстіварто відвести на сміттєзвалище або до сміттєзбиральної машини.

Дотримання цих простих вимог не лише  позитивно вплине на стан довкілля, а головне збереже життя, здоров’я людей, застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків .

Ніжинський РЕМ

Джерело: Ніжинрада

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь